Nemsokára kézbesítik az energiakártyákat

A jövő hónap elsejétől kaphatják kézhez az energiakártyákat az erre jogosult rászoruló személyek és családok.

A kártyákat március 1-től lehet felhasználni az energiaszámlák kifizetésére, de dolgoznak rajta, hogy ezt az időpontot február 20-ra előrehozzák – derült ki a kormány szerdai ülésén.

A kormány döntése szerint a 2023-as évben 1400 lejes segélyt kapnak a rászorulók az energiaszámláik kifizetésére. A támogatást háztartásonként ítélik oda és úgynevezett energiakártyákon keresztül folyósítják két szakaszban, 700 lejt februárban és még egyszer ugyanennyit szeptemberben. Az energiakártyákat február 1-jétől kezdik kiosztani. 

Mindenkihez eljuttatnák, aki jogosult rá

Marcel Boloș európai alapokért felelős miniszter, a kormányülésen arról is beszámolt, hogy fogják kezelni a speciális eseteket, hogy biztosan minden kedvezményezett megkapja a segélyt. Ilyen speciális esetek a kisebb települések lakói, ahol nincs utcanévjegyzék, ezért valamennyi érintett egy lakcím alatt szerepel – megközelítőleg 550 ezer ilyen esetről van szó. Az érintettek egyéni felelősségvállalási nyilatkozatot kell benyújtsanak, a Román Posta adatainak segítségével pedig tisztázzák, hány személy tartozik az adott háztartáshoz és mennyi az egy főre eső jövedelem. 

Olyan esetek is vannak, ahol egy lakcímre a kedvezményezett mellett más személyek is be vannak jelentve, akik nem is élnek ott, de összesítve az egy főre eső jövedelem meghaladja a 2000 lejt, így pedig a jogosult személy elesik a támogatástól. Ezeknek a személyeknek az önkormányzathoz kell fordulni, akik majd megvizsgálják, hány személy él valójában az adott címen. 

Szintén speciális azon jogosultak esete, akik a 2022-2023-as télre már megvásárolták a tűzifát, ezen személyek költségeibe is pótolnak, ha a vásárlást igazoló dokumentumot fel tudják mutatni. Ebben az esetben is a postástól vagy a postahivataltól kell igényelni az összeget. 

 Agerpres