Nem volt ügyelet, az utcán kellett megszülje a gyerekét

Egy 24 éves nő hétfőn a kórház előtti járdán szült a Ialomița megyei Urziceniben, írják a Libertatean.

A szülésről egy Nicu Tudor nevű felhasználó képeket töltött fel Facebookra, és Romániát kifogásolta. A helyszínen tartózkodó Marian Iordache mentőorvos bírálta a kórház reakcióját egy Facebook-bejegyzésben: „Egy nagy fekete pontot adnék az urziceni-i kórháznak a teljes érdektelenségért és gondatlanságért, a beteg körülbelül 15 perccel korábban jelentkezett a központnál, vajúdott, elutasították, mondván, hogy hívják a mentőket. Egy happy enddel végződő eset, de nem minden végződhet így”.

A Libertatea megkeresésére az urziceni-i kórház vezetője, Daniela Elena Ianuș menedzser elmondta: a beteget a kórházban fogadták, hívták a mentőt, mivel nekik nincs nőgyógyászati ügyeletük, hogy szállítsák a 60 kilométerre levő Sloboziába.

„Azt mondták neki, hogy várjon a mentőre, és a nővér éppen hívni akarta az orvost. Nem a nőgyógyászt, hanem sebészt. A mi kórházunkban nincs nőgyógyászati ügyelet. A beteg kisétált a központból, és közben megérkezett a mentő. Nem tudom, miért nem vették fel és tették be a mentőautóba” – mesélte a történteket.

Hozzátette, a nő már éjszaka rosszul volt, a nővér megkérdezte tőle, miért nem hívták azonnal a mentőket, ő pedig azt felelte, hogy nincs telefonjuk. A kórház menedzsere szerint a mentősök egyébként 15 percet késtek. Ők a kórházban belső vizsgálatot kezdeményeztek, beszéltek a nővérrel, visszanézték a kamerafelvételeket.

A Ialomița megyei mentőszolgálat orvosigazgatója, Tigeliu Păun szerint a mentősök a hívástól számított négy percen belül megjelek, segítettek a nőnek, betették a mentőautóba, és a sloboziai kórházba szállították. Ő úgy véli, hogy az ilyen helyzetek a személyzet hiánya miatt következhetnek be.

Utólag

pénzbírsággal sújtotta az Állami Egészségügyi Felügyelet az urziceni-i kórház menedzserét, valamint azt az orvost és asszisztenst, akik ügyeletesek voltak hétfő reggel, írják az Agerpresen.

Mioara Comana, az Egészségügyi Felügyelet vezetője hétfő délután közölte, hogy a kórház menedzsere a magánszemélyekre kiróható legmagasabb, 4000 lejes bírságot kapta. Ugyanekkora bírságot kapott az ügyeletes orvos és az egészségügyi asszisztens is, akik nem tettek eleget a betegfelvételi előírásoknak. A kórház orvosi igazgatója elméletileg szintén felelős a történtekért, de jelenleg betegszabadságon van – közölte Comana.

Az előírások szerint az asszisztensnőnek értesítenie kellett volna az ügyeletes orvost, ez azonban nem történt meg, helyette a gyorssegély-szolgálat beavatkozását kérte az 112-es számon.

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter az urziceni-i kórház menedzserének menesztését tartja az erkölcsileg helyes lépésnek.