Nem vállalják a felelősséget szurkolóik magyarellenes megnyilvánulásáért

A vendégcsapat szurkolóinak magyarellenes megnyilvánulásai miatt leállították Szentgyörgyön a Sepsi OSK-U Krajova elsőosztályú mérkőzést vasárnap, január 29-én – jelentette a Kovászna megyei csapat Facebook-bejegyzésében, amelyben helyesnek nevezte Andrei Chivulete bíró döntését.

A játékvezető már a mérkőzés 24. percében megállította a mérkőzést és kérte, hogy hangosbemondón figyelmeztessék a rendbontó szurkolókat, de hiába, a vendég szektorban tovább szidták a székelyföldi csapatot és a magyarokat, azt skandálva, hogy „magyarok, magyarok, kifelé az országból”, így Chivulete egy perccel később véget vetett a mérkőzésnek. Az esetről a Román Labdarúgó Szövetség fegyelmi bizottsága dönt majd a játékvezető és a partvonali megfigyelője, Octavian Goga által készített jelentés alapján.

3-0 kell legyen az eredmény a javunkra!

– írta ezzel kapcsolatban Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere Facebook-bejegyzésében, amelyben tűrhetetlennek és elfogadhatatlannak nevezete, ahogyan „a szélsőséges szurkolók gúnyt űztek a fociból és a sportból a minősíthetetlen magyargyűlölő viselkedésükkel”. Antal üdvözölte a játékvezető döntését, akárcsak a szentgyörgyi szurkolók, aki társadalmi szempontból egy egészséges döntésnek nevezték, hogy a bíró véget vetett a játéknak. Úgy látják, a krajovai ultrák által kihelyezett transzparensek egyértelműen jelezték, hogy konfliktust akarnak, nem focimeccset nézni – írja a Gazeta Sporturilor román sportoldal. A szentgyörgyi szurkolók a focimeccs a krajovai, Peluza Sud 1997 elnevezésű ultrák által „kitalált háború” áldozata lett, utaltak ezzel az említett szurkolói csoport Facebook-posztjára.

Fotó: a Peluza Sud 1997 szurkolói csoport Facebook-oldala

„Semmi sem lehet és nem is lesz túl sok hazánk védelmében. Egy meccs, egy pont, egy hely a tabellán nem összehasonlítható őseink földjével. Soha nem fogjuk elfogadni, hogy Románia területén a mérkőzést a nemzeti nyelvtől eltérően vezessék fel, hogy a lelátókat szeparatista zászlók borítják, vagy hogy román állampolgárokat sértegetnek ezen a területen élő kisebbségek. Soha nem engedjük meg, hogy ilyen meccsre kerüljön sor. Ha ezek a visszaélések nem szűnnek meg, lépéseink egyre drasztikusabbak lesznek” – áll a Peluza Sud 1997 Facebook-bejegyzésében. Nem csak a szurkolók,

a krajovai klub is kiadta a maga közleményét.

Eszerint semmilyen felelősséget nem vállalnak a labdarúgó-mérkőzés alatti szurkolói demonstrációkért, hiszen nincs közük a mérkőzés megszervezéséhez sem, ahogy a szurkolók utaztatásához sincs.

„A Sepsi OSK csapata vállalta, hogy minden szurkoló bejuthat a stadionba, ezért ő az egyetlen, aki felelős a törvények és előírások betartásáért a mérkőzés alatt. Bármilyen más értelmezés törvénybe ütközik” – írják.

Ennek a mérkőzésnek a szervezése már a múlté. Valóban mi voltunk a házigazdák, és most is az történik, ami általában, hogy a klubok nem vállalják a szurkolóik jelenlétét. Ezentúl nem fogadunk vendégszurkolókat, így nem kell értük vállalnunk felelősséget – reagált a krajovai csapat közleményére Diószegi László, a Sepsi OSK tulajdonosa. „A csendőrségtől úgy értesültünk, hogy körülbelül 90-100 szurkoló érkezik Krajováról. Kérem, mutassák be nekünk, hogy ki értesítette erről a csendőrséget. Valaki biztosan tud róluk, csak nem teleportáltak hozzánk, a stadionba” – fogalmazott Diószegi, hogy hogy ő nem így akarja 3-0 arányban, zöldasztalnál megnyerni a mérkőzést.