Nem tudtak kiegyezni, Iohannisra bíznák a kormányfőjelölést

Több miniszterelnök-jelöltet is fog javasolni a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) az államfőnek – számolt be Florin Cîţu a két alakulat kormányalakítási tárgyalásainak vasárnapi fordulója után.

A parlamentben tartott sajtótájékoztatóján a PNL elnöke nem említett neveket, és nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy szerepel-e a majd a kormányfői tisztségre javasolt személyek között. „Döntésünket ismertetni fogjuk” – hárított.

Nem tudni még, mikor konzultálnak a PNL és a PSD vezetői az államfővel a miniszterelnök-jelöltekről, de Cîţu szeretné, ha a találkozót legkésőbb hétfőn megtartanák. Közölte, hogy a vasárnapi megállapodásuk szerint hétfőn véglegesítik a kormányprogramot, utána térnek rá a koalíciós megállapodás kidolgozására.

Vasárnap megállapodás született

a felek között a nyugdíjak és a gyerekpénz január elsejei emeléséről. A nyugdíjemelés mértéke vélhetően meghaladja majd a 7 százalékot, de a pontos arányt csak a későbbiekben, a szükséges költségvetési kiadások ismeretében határozzák meg. A gyermekpénz a hatályos törvény által előírt módon nő, „apró módosításokkal”, sorolta Florin Cîţu.

Az egységes adókulcs pedig marad, zárta sajtónyilatkozatát a PNL elnöke, utalva arra, hogy a PSD a progresszív (jövedelemmel, vagyonnal arányos) adó bevezetését kérte.

A PSD elnöke, Marcel Ciolacu a kormányalakítási tárgyalások vasárnapi fordulója után az újságíróknak azt mondta: két megoldást javasolnak majd az államfőnek. Az egyik szerint a kormányfői tisztséget a két pártelnök felváltva fogja betölteni, a másik szerint a két párt javasol egy közös miniszterelnök-jelöltet. „Lássuk, hogy melyik variánst választja az államfő”, mondta a politikus.

Agerpres
kiemelt kép: George Călin