Nem tudnak pihenni a medvék miatt

Állandó látogató miatt kértek segítséget Bétában. Legutóbb egy hete volt medvekár a falu határában, akkor egy tinót marcangolt meg a medve. A gazdák szerint öt-hat nagyvad kóborol a település környékén.
Fotók: GÁL BARNA

Medveveszély miatt adott ki RO-ALERT figyelmeztetést szombat éjszaka a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség, az üzenet szerint a Bögöz községi Bétában medvét láttak a helyiek.

– Valamikor 12 óra előtt hívtam az 112-t, 1 óra előtt már meg is érkeztek a csendőrök és egy SMURD mentőautó. Sajnos, nem ez az első eset, hónapok óta szinte minden nap bejár a kertünkbe a medve. Nem tett kárt semmiben, nem fért hozzá a disznókhoz, nem tudta szétszedni a pajtát – mondja Kardalus Mónika a medve nyomait mutatva a kertben.

Hónapok óta visszajárnak

A meredek kert tetején van a pajta, hátsó fele OSB-lemezzel van borítva, az állat nyomai az épület mellet látszódnak, innen már nem jutott tovább a lakók és kutyák zajai miatt.

– Május vége felé tyúkot ültettem, akkor dobtam ki a pajta mögé a tojásmaradékokat. Ekkor jöhetett először a medve, azóta szinte minden éjszaka itt van. Most a fiam is beteg, nem tudtunk aludni, de pihenni sem tudunk egy ideje a medvék miatt – panaszolja ölében a gyermekével az édesanya.

A kért végében, a Béta patakán innen két nagytestű kutya vigyázza a birtokot, de ezúttal sem tudtak semmit tenni a medve ellen. Mindig ugyanabból az irányból közelítik meg a medvék a falut, Avasalján (Bögöz irányából) érkeznek be, végigjönnek a szomszéd villanypásztorral ellátott kertje mellett, és így érkeznek meg hozzájuk, részletezi Kardalus.

A medve végül a falut Bögöz felé kerülte meg a helyiek szerint, a falu alsó felében a kutyák jelezték, hogy menekül az erdő irányába.

Nem most láttak először medvét Bétában,

korábban is volt már rá példa, de nem mindig kértek hatósági segítséget a lakók. Az állataikat kint tartó gazdák beszámolói szerint mindennaposak a medvetámadások, egyszerre többen rontanak az állatokra esténként, nem félnek a kutyáktól sem.

Ilyés Zsolt teheneket tart nem messze Kardalusék gazdaságától, kutyák, három soros villanypásztor, érzékelős lámpák vigyázzák az állatait, mégis gyakran van nem kívánt vendég az udvarán.

– Lehet mondani, minden második este abban a piros Dáciában alszok, hogy vigyázzak az állataimra, egyre gyakrabban járnak. Megfigyeléseim szerint három órakor a legaktívabak, akkor kerülik meg a kertet, koslatnak a patak mentén, a kertekben – mondja a gazda gazdaság közepén parkoló autóra mutatva.

Legutóbb múlt hétfőn volt medvekár a környéken,

akkor a vágási határon legelő csordából ölt meg egy tehént a nagyvad.

– Mondták az emberek, hogy lejjebb húzódott a medve, ott van azon a környéken, ahol én legeltetek. Mindent összejártunk este a kutyákkal, hogy megkeressük az elmaradt tinót, de sehol sem volt. Reggel hat órakor értesítettek, hogy megütött egy tehént a medve a hodgyai határon, Béta irányába – mondta el érdeklődésünkre a székelydobói Szélyes Csaba.

Fotó: Szélyes Csaba

A Béta felé űzött szarvasmarhát a hodgyai határon marcangolta meg a medve, a két-három kilométerre lévő másik nyáj pásztora éjszaka lett figyelmes a zajokra.

Szélyes Mózes, az állatok gazdája érdeklődésünkre elmondta, minden éjjel támad a medve, van olyan is, hogy egyszerre két irányból jönnek a vadállatok. Rendszerint a Bonta erdő felől és a vágási határról érkeznek. Öt-hat állatról tudnak, amelyek ezt a térséget járják.

A nagy vörös medve, aki a rezgő nyárfáknál lakik

Bögözből jövet, az erdő szélén hetente láthatnak az autósok medvéket, a gazda szerint ezek az állatok látogatnak be többször is a faluba.

– Ez a nagy vörös medve nem fél az embertől, ha meghallja a hangot, akkor egyből emberre támad. Ez mocskolta meg Csaba (a korábban említett Szélyes Caba – szerk. megj.) tehenét is. Ha kiabálsz, akkor neked fog rontani, ezt mondja a vágási és farcádi határban lévő kolléga is. Azt mondják, hogy két bocsa is van, nem reszket a lába, enni kell mindenkinek. Az omlás mellett tanyázik, a rezgő nyárfák alatt. Ettől arrafelé kezdődik a játék, mert fogy el a vackor, a makk, ő a hecserlivel nem lakik már jól, magyarázza Szélyes Mózes.

Majd a szétmarcangolt szarvasmarha esetét is elmeséli:

– Szegény marhának mindenestől kiszedte a húsát, a kutyáim közben csípték oldalról. Addig nem hagyták el a helyszínt, míg el nem ment onnan, a tehén még élt akkor. Éjszaka 1 óra körül kezdődött a harc, a kutyák elvonultak a pásztortól, hallani lehetett a marha bőgését, az ugatást. Négy mázsa lehet ez az állat, a kutyák kergették el reggel felé, a kocsival meg voltam állva a tetőn ekkor.  Megkóstolta a vért, másik este visszajött a helyszínre, a vackorfa mellé. Nem mertem odamenni, csak traktorral közelítettem meg. Felállt két lábra, a nádasnál is magasabb volt.

Mi a helyzet a kártérítésekkel?

A kártérítési iratok összeállítása megtörtént Szélyes Csaba ügyében, lefényképezték az elesett állatot, támogatást remélnek az államtól. Szilágyi Ferenc, Bögöz község alpolgármestere, a kárfelmérő bizottság tagja portálunknak elmondta, 2020-ban négy alkalommal kellett összehívni az előbb említett fórumot kártérítés ügyében: Agyagfalván juhokat, Vágásban szarvasmarhákat pusztított el a medve.

Kifizetés egyik esetben sem történt, de még a három évvel ezelőtti eseteket sem rendezték még el tudomásom szerint. Medvekár esetén értesíteni kell a polgármesteri hivatalt, akinek kötelessége kiszállni a helyszínre a körzeti állatorvos és vadőr társaságában – részletezi Szilágyi.

A csendőrség és a sürgősségi helyzetek felügyelősége figyelmeztet, hogy minden esetben, ha medvével találkozunk, hívjuk a 112-t, ne próbáljunk meg közbelépni, ne közelítsük, fotózzuk és ne etessük a vadállatokat.