Nem tudjuk meg 2021-ben, hányan maradtunk Erdélyben

Egy évvel elhalasztják az idénre tervezett népszámlálást – döntötték el az illetékes hatóságok kedden. Ennek nyomán 2022-ben esedékes a következő cenzus. A halasztás oka a koronavírus-járvány, attól tartanak ugyanis, hogy a házról házra járó népszámlálási biztosok könnyen megbetegedhetnek, illetve terjeszthetik a fertőzést.

Az Országos Statisztikai Intézet (INS) elnöke, Andrei Tudorel szerint nem időszerű, hogy most akár még a lakosság egy kis részét is ajtóról ajtóra járva keressék föl.

A cenzus három szakaszban zajlik majd. Az elsőben a hatóságok a rendelkezésükre álló forrásokból gyűjtik majd össze a lakosságra vonatkozó adatokat.

A másodikban a lakosság egy internetes felületen töltheti ki a népszámlálási ívet. A kisebb településeken ebben az önkormányzatok is segítik majd a polgárokat.

A harmadikban a népszámlálási biztosok felkeresik azokat, akik nem interneten töltötték ki az adatlapot. Azonban ők sem papíralapon veszik fel az adatokat, hanem táblagépekkel járják majd az otthonokat. Romániában legutóbb 2011-ben tartottak népszámlálást.

Krónika