Nem tiltanák be a csomagolatlan kenyeret

Az országos állategészségügyi és élelmiszerbiztonsági hatóság (ANSVSA) csütörtökön cáfolta, hogy élelmiszereken megélne és továbbadható lenne a koronavírus.

Az ANSVSA találkozót kezdeményezett az ágazat képviselőivel, miután megjelent egy olyan videó, amely azt sugallja, hogy a csomagolatlan kenyér a COVID-19 hordozója lehet. Utóbbi kijelentést egyébként egy állítólagos tanulmányra alapozták, amelyet egy négytagú, a bukaresti Politehnica műszaki egyetem kutatóiból álló csoport végzett el.

A hatóság csütörtökön arról tájékoztatta az Agerpres hírügynökséget, hogy a találkozóra meghívta a videót kiadó Értékeld a Minőséget Egyesület (Asociaţia Preţuieşte Calitatea) képviselőit is, akik azonban elutasították a meghívást.

A megbeszélésen jelenlévő sütőipari cégek képviselői nehezményezték a nyilvánosságban megjelent állításokat, amelyek aggodalmat keltettek a forgalmazókban és fogyasztókban, és gazdasági veszteséget okoztak a csomagolatlan péktermékek piacán.

A hatóság leszögezi, hogy elítéli a fogyasztók megtévesztésére irányuló akciókat, az ANSVSA nem tartja szükségesnek a csomagolatlan péktermékek betiltását. A higiéniai előírások betartása és a rendszeres ellenőrzés elegendő óvintézkedésnek minősül szerintük.

A videó állításait a fogyasztóvédelem (ANPC) is cáfolta, teljes mértékben hamisnak nevezve azokat, 2021. január 12-én az Országos Audiovizuális Tanács pedig úgy döntött, hogy a kifogásolt videoklip törvényellenes, mivel bizonyos típusú termékek fogyasztása ellen hangolja a nézőt, írja a Maszol.