Nem telt el éjszaka ittas vezetés nélkül

A múlt hét során minden éjszakára jutott legalább egy ittas sofőr, akit az éjszakai járőrszolgálat teljesítése közben értek tetten Székelyudvarhelyen, írja Facebook-oldalán a helyi rendőrség.

Az állami rendőrség a helyszínen minden személy esetében alkoholtesztet végeztek, és míg a leheletben kimutatható alkoholszint legalacsonyabb értéke 0,22 mg/l, a legmagasabb 0.69 mg/l volt. Egy kivétellel, amelyben csupán kihágást állapítottak meg, minden esetben bűnvádi eljárást indítottak. Egy személy helyzetét külön súlyosbítja, hogy megtagadta az igazoltatást, alkoholtesztet, illetve a vérvizsgálatot is.

A helyi rendőrség pénteki bejegyzésében arra is emlékeztetnek, hogy nem hiába tiltott az ittas vezetés. Az alkohol égetése ugyanis elvonja szervezetünkből a szükséges oxigén mennyiségének egy részét, így az alkoholfogyasztást követően az idegrendszer működésében zavarok lépnek fel, romlik a mozgáskoordináció, gyengülnek a reflexek és növekedik a reakcióidő. Ezek az elváltozások mind negatív hatással vannak a gépjárművezetői képességekre, és nagyban növelik a balesetek kialakulásának lehetőségét. „Ha Ön alkoholt fogyasztott: ne vezessen!”, írják.