Nem tartott sokáig a csütörtöki rekord

5 új betegről számol be pénteken a Hargita megyei prefektusi hivatal, így az eddig koronavírussal diagnosztizált esetek száma 408-ra nőtt a megyében. Ebből 314-en meggyógyultak (6-on tegnap óta), új halálesetről nem számolnak be, számuk változatlanul 12. Jelenleg 71 COVID-19 vírushordozó van az udvarhelyi és csíkszeredai kórházakban, 11-en tünetmentesek, és kérvényezték a kiutalásukat.

A tünetmentes betegek kiutalása azért lehetséges, mert alkotmányellenesnek nyilvánította korábban az Alkotmánybíróság az erre vonatkozó minisztériumi rendeletet: csak a parlament által jóváhagyott törvénnyel lehet az állampolgárok szabadságjogait korlátozni. Napok óta több ezer fertőzött embert engedtek ki ennek következtében a kórházakból és az intézményes karanténból.

Július 16-án, csütörtökön este döntőházként elfogadta a szenátus plénuma az úgynevezett karanténtörvényt, amely a járványhelyzetben és biológiai veszély esetén elrendelhető intézkedésekről szól. A törvény kétnapos határidővel támadható meg az alkotmánybíróságon, ezt követően kihirdetésre küldik az államfőnek, csak ezután lép érvénybe.

Az országban 

újabb rekordot döntött az egy nap alatt regisztrált új esetek száma, egyetlen beteg hiányzott, hogy a számuk elérje a 800-at. Az összesen fertőzött 35.802 személyből 24.598-at kiutaltak: ebből 22.312 meggyógyult (123 az elmúlt napon), 2.286-ot pedig azért engedtek ki, mert tünetmentes és túl van a 10 napos kórházi megfigyelésen. További 823 COVID-pozitív személyt is kiengedtek, kérésre. A halottak száma közelíti a 2.000-et, 1.988-ról számolt be eddig a Stratégiai Kommunikációs Csoport, ebből 17 az utóbbi 24 órában hunyt el.

Eddig 925.001 tesztet végeztek, ebből 18.986-ot tegnap óta. Viszonyításképp: az áprilisi rekordok idején feleennyi tesztből jöttek ki a négyszáz körüli új esetek.