Nem tartja magát hibásnak a prefektus

Fotó: Libertatea

Válaszolt az őt ért vádakra és menesztésére Jean-Adrian Andrei prefektus: nem tartja magát hibásnak a hétvégén elütött medve ügyében, és azt reméli, hogy menesztését megfontolja még a belügyminiszter.

Az Agerpres híradása szerint a hétfőn 13 órára összehívott sajtótájékoztatón a prefektus sajnálatát fejezte ki a károsult személyek és a medve iránt, azonban úgy gondolja, hogy megtett minden tőle telhetőt, pedig nem is tartja magát illetékesnek.

Bevallása szerint az ügyről először szombat este értesült a sürgősségi esetek felügyelőségétől (ISU Harghita), majd a környezetvédelmi őrség részéről vasárnap reggel arról tájékoztatták, hogy a minisztérium illetékes igazgatója, Daniela Drăcea szerint szombat este már túl késő volt kiadni az engedélyt a vad eltávolítására.

Egy másik probléma, amelyről tudomást szerzett, hogy az altatószerrel rendelkező állatorvos az említett engedély hiányában nem volt hajlandó beadni az injekciót, mert attól tartott, hogy bűnvádi eljárást indíthatnak ellene. A prefektus megértően viszonyult az állatorvos döntéséhez, mert a törvény szerinte sem egyértelmű. Újságírói kérdésre elmondta, hogy a csendőrségnek is van altató fegyvere, viszont nincs felhatalmazása a lövedék használatára.

Jean-Adrian Andrei arra is emlékeztett, hogy medveügyben korábban is kérte a központi hatóságokat a törvényes keret módosítására, semmiféle előrelépés nem történt. Szerinte léteznie kellene egy sürgősségi eljárásnak az ilyen helyzetekre, mert senki nem meri egy medve kilövését elrendelni, amíg az védett fajnak minősül. Értelmezése szerint a miniszter által emlegetett 323/2010-es számú kormányhatározat nem is vonatkozik a prefektusra, és nem is minősült sürgősségi esetnek, amely az általa vezetett bizottság összehívását indokolta volna.

Menesztéséről még nem kapott hivatalos értesítést, de az elmondottak alapján azt reméli, hogy meggondolja magát a belügyminiszter. Jean-Adrian Andrei nem kívánta kommentálni azt az újságírói felvetést, miszerint a medveügy csupán ürügy lett volna, hogy őt eltávolítsa funkciójából az új kormány.