Nem tapasztaltak mellékhatást a városi oltóközpontban

Továbbra is a moziban működik az egyetlen oltásközpont Székelyudvarhelyen, egyelőre nem kaptak semmiféle átiratot arra vonatkozóan, hogy kellene a másodikat (a bethlenfalvi kultúrotthon épülete) is indítani – mondta el megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal sajtószóvivője.

Itt a hatvanöt éven felettieket oltják, illetve azokat, akik már megkapták az első oltást a kórházban ideiglenesen felállított oltásközpontban. Azok a személyek, akik a második oltásra mennek, a Pfizer vakcináját kapják, akik az elsőre, azok Modernát. Jelenleg azok mehetnek, hogy megkapják az első vakcinát, akik már januárban feliratkoztak, a következő két hónapra már nincsenek szabad helyek – tette hozzá a sajtószóvivő.

Eddig helyben, az oltóközpontban semmilyen mellékhatást nem tapasztaltak. Ezen a héten naponta 150 oltást adnak be Székelyudvarhelyen.

Az országban

az utóbbi napon bevezetett 38.807 oltással 930.155-re nőtt a beadott oltások száma – közölte a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság február 9-én. 2020. január 27-e óta 889.756 adagot adtak be a Pfizer-BioNTech vakcinájából, és 40.399 adagot a Moderna által kifejlesztett védőoltásból. Az oltáskampány kezdetétől összesen 2.517 személynél jegyeztek kisebb allergiás reakciót a Pfizer-BioNTech, és kilenc személynél a Moderna vakcina esetében – számol be róla az Agerpres hírügynökség.

Az elmúlt 24 órában a Pfizer-BioNTech-kel beoltott személyek közül 47-nél jelentkeztek mellékhatások, a Moderna vakcina után az utóbbi 24 órában egyetlen beoltott személy sem tapasztalt mellékhatást.

Valeriu Gheorghiţă, a COVID-19 elleni oltáskampányt koordináló bizottság vezetője elmondta, a koronavírus elleni vakcina beadását követően észlelt enyhe mellékhatások közül a reakciók 21%-a kizárólag helyi jellegű volt, 74%-a általános és helyi, 5%-a pedig általános.

A leggyakoribb mellékhatások

közé fájdalomérzet, duzzanat vagy kiütés az oltás helyén, általános fáradtságérzet, láz és hidegrázás, fejfájás, izom- vagy ízületi fájdalom tartozott – számolt még be Gheorghiţă, hangsúlyozva, hogy anafilaxiás reakciót (extrém súlyosságú generalizált allergiás reakció – szerk. megj.) nem jelentettek Románia területén. A CNCAV megjegyzi, hogy 8 mellékhatás természetét még vizsgálják.

Az oltási mellékhatások előfordulási rátája 2,8-ra tehető ezer dózis beadott vakcina után, és egy személynél több reakció is előfordulhat – közölte még az oltáskampányt koordináló bizottság vezetője.

Az oltáskampányt koordináló bizottság elnöke rámutatott, hogy a reakciókat két intézetnek lehet jelenteni: az Országos Közegészségügyi Intézetnek (INSP) és az Országos Gyógyszerészeti és Orvostechnikai Ügynökségnek. A mellékhatások 69,5%-át az utóbbinak jelentették.

De mi van az AstraZenecával?

Az angol vállalat által gyártott vakcina is megkapta az Európai Gyógyszerügynökség forgalomba hozatali engedélyét. Az ezzel a vakcinával beoltott emberek körében nem regisztráltak kórházi ellátást igénylő, súlyos megbetegedést. Ez arra enged következtetni, hogy a vakcina nagyon hatékony a betegség súlyos formáival szemben – mondta Gheorghiţă.

A tanulmányok szerint ugyanakkor az AstraZeneca oltása 67%-kal csökkenti a fertőzés továbbadásának kockázatát. Noha az oltás hatékonyságát a meglévő adatok alapján korábban 60%-osra becsülték, egy új szaktanulmány szerint ez a hatékonyság megközelítette a 80%-ot azoknál a személyeknél, akik az első dózis után 8 héttel megkapták a második adagot is. „Ilyen szempontból tehát a hatékonysági ráta megfelelő ahhoz, hogy ezt a típusú vakcinát határozottan ajánlani lehessen a 18-55 éves korosztálynak” – tette hozzá a szakember. A hatóságok becslése szerint

a COVID-19 elleni oltáskampány harmadik szakasza

áprilisban kezdődhet el, amennyiben az oltóanyagok a tervezett ütemben érkeznek az országba – mondta keddi sajtótájékoztatóján Valeriu Gheorghiţă, aki szerint a hatóságok figyelmet fordítanak arra, hogy az immunizálási kapacitás 75%-a a veszélyeztetett lakossági rétegnek legyen fenntartva (krónikus betegeknek, időseknek), és 25%-a azoknak, akik kulcsfontosságú területeken dolgoznak.

Valeriu Gheorghiţă arról is beszámolt, hogy az oltáskampány harmadik fázisában 750 központ irányításával 1.760 ponton végzik majd a lakosság immunizálását, és naponta több mint százezer ember beoltására lesz kapacitás.