Nem talál a jelentett halálesetek száma a valósággal?

Vlad Voiculescu (USR) volt egészségügyi miniszter azt mondta pénteki sajtótájékoztatóján, hogy jelentős eltérések vannak a COVID-kórházakban történt elhalálozások jelentett és valós száma között.

Arra a kérdésre, hogy kevesebb vagy több halálesetet jelentettek hivatalosan, Voiculescu azt válaszolta, hogy senkit nem akar vádolni, de a jelenleg alkalmazott módszertan felülvizsgálatra szorul. Hozzátette, arra alapozza kijelentését, hogy a Corona-Forms informatikai platformon megjelenő adatok és az egészségügyi minisztériumnak kiküldött számadatok között különbségek voltak.

Florin Cîţut (PNL) egy pénteki sajtótájékoztatón megkérdezték az újságírók, miként vélekedik a szerdán leváltott miniszter kijelentéséről. A kormányfő erre nyilvánosan felkérte Dan Barnát (USR), aki miniszterelnök-helyettesként többek között az egészségügyi tárcát is koordinálja, a következő kormányülésen ismertesse, volt-e tudomása ezekről az eltérésekről, és ha igen, milyen intézkedéseket hozott e tekintetben.

Dan Barna miniszterelnök-helyettes ezután kijelentette: az egészségügyi minisztérium csapata csütörtökön tájékoztatta, hogy ellenőrzésekbe kezdett az elhalálozások valós és lejelentett száma közötti esetleges eltéréseket illetően, és erről még aznap átiratot küldött a kormányfői kabinethez.

A PNL és az USR-Plus politikusai közti egymásra mutogatás a Voiculescu leváltása körüli kormányválság folytatásaként is értelmezhető, amiről részletesebben itt és itt írtunk.

Agerpres