Nem szobor, mégis emlékmű, mi az?

Mintha már láttuk volna valahol.
Fotók: Szabó Apor

A korábbi évekhez hasonlóan kültéri installációval tisztelgett a város az éppen 170 éve kivégzett aradi vértanúk emléke előtt. Mivel Udvarhelyen nincsen ezt a történelmi eseményt megörökítő szobor vagy emlékmű, 2016 óta minden évben valami mással, valami újjal igyekeznek előrukkolni – emlékeztetett Kerekes Tímea Mária, a rendezvényszervező osztály részéről. Ezúttal a tavalyi konstrukciót gondolták tovább és helyezték a Református Gimnázium gangjából egy láthatóbb helyre, a Patkóba.

A régi-új alkotásról Miklós Zoltánt, a Haáz Rezső múzeum igazgatóját kérdeztük bővebben, miután a vasárnapi megemlékezésen ő méltatta munkatársuk, Berze Imre szobrászművész alkotását.

A vasból készült művet a 13-as szám határozza meg: elöl 13 szablyát ábrázol, hátul a 13 aradi vértanú nevét marták bele, és 13 lyukat vágtak, amibe 13 fehér rózsát szúrtak. – A művész olyan anyagot választott, amit az idő alakít: a nyers vasat a rozsda alakítja, és az esőtől olyan lesz, mintha a szablyáról vér csöpögne a fehér háttérre. Így válik időszakos mementóvá.

– Ez nem egy befejezett dolog, jövőben is lehet használni, de tavaly már eleve úgy volt elképzelve, hogy újra felhasználjuk. Az első oldala volt használatban, a hátsó oldalára a neveket marták bele a vasba, hogy aki nem érti egyből az elejét, az hátul találja meg a választ.

– A cél az volt, hogy kicsit lépjünk ki az agyonformalizált, agyonkanonizált regiszterekből. Tiszteletet lehet adni modernebb körülmények között is, kihasználva a teret. Nem biztos, hogy újabb szobrokra van szüksége a városnak. Nem kell mindig kőbe, bronzba faragni az emlékműveket, hanem kortárs alkotásokkal, időszakosan megújuló gesztusokkal is fel tudjuk hívni a figyelmet a múltra – vélte a múzeumigazgató.

Az esemény zenei aláfestését a meghívottak: Fehér Katalin, Kerezsi Csanád Róbert és Gerebenes Ede biztosították. A megemlékezést a hivatal rendezvényszervező osztálya a múzeummal partnerségben szervezte, amely egyben az installáció szakmai koordinátora volt. Az alkotást a város költségvetéséből valósították meg, a hivatal megrendelésére, és még két hétig biztosan a Patkóban marad.