Nem szabadulunk még a kánikulától

Folytatódik a kánikula a héten az ország nagy részén, írják az Agerpresen az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) közleményére hivatkozva.

Hétfőn, július 25-én a délnyugati térségekben lesz hőség, majd a forró levegőtömeg ismét elterjed országszerte. Nyugaton és délen kellemetlen lesz a meleg, a hőmérséklet-páratartalom index eléri a kritikus, 80-as értéket. A kánikulariadó sárga jelzésű, 33-37 Celsius-fok közötti nappali maximumokra kell számítani.

Július 26-án, kedden narancssárga jelzésű kánikulariadó lép érvénybe a Bánságban, a Körösök vidékén, Olténiában, Munténiában, Erdély és Máramaros nyugati részén. Délutánonként 37-40 fok is lehet, és pirkadat előtt sem lesz hűvösebb 20-22 foknál.

Székelyudvarhelyen

is keddig melegszik az idő, akkor a maximális hőmérséklet az Accuweather meteorológiai portál szerint 33 Celsius-fok lesz. Ezután sem lesz hideg: 28-30 Celisius-fokok lesznek egész a hét végéig, azonban viharokra, esőre szinte minden nap lesz esély, a legtöbb csütörtökön és vasárnap.

Az elmúlt 24 órában

1.020 személynek nyújtottak segítséget a hatóságok országszerte a kánikula miatt, 85 főt kórházba is kellett szállítani. Ugyanebben az intervallumban 193 esetben hívták ki a tűzoltókat parlagtűz miatt, összesen 1.149 hektár égett le. Az egyik épp a megyében volt, Gyergyóvárhegyen, 8-10 hektáron égett a száraz növényzet, közölte hétfőn a sürgősségi esetek megyei felügyelősége (ISU).

A kánikula miatt hozott országos és helyi intézkedésekről bővebben itt és itt olvashatsz.

Fotó: archívum/EGYED UFÓ ZOLTÁN