Nem sikerült meglőni a kissolymosi medvét

Hiába álltak készenlétben a hétfői nap folyamán, hogy meglőjék a vasárnap emberre támadó medvét, nem jártak szerencsével a vadászok – tudtuk meg Fazakas Attilától, a székelykeresztúri Hubertus vadásztársulat igazgatójától.

Borboly Csaba fotója a hétfői beavatkozásról. (Facebook)

Elmondása szerint a vasárnap esti látogatás után hétfő délután is észleltek egy medvét Kissolymos határában (volt is Roalert erről), ám mire célba vehették volna, eltűnt a bozótban. Mivel azonban ők maguk nem látták a vasárnap esti támadót, nem is vehetik biztosra, hogy ugyanaz a medve volt, csak az alapján tudják valószínűsíteni, hogy a támadásnyomok megtermett egyedre utalnak.

Később, a támadás helyszínétől alig párszáz méterre egy bocsos anyamedvére bukkantak, ám az is odébb állt kedd reggelre, számolt be Fazakas. Az alom közelsége miatt nem kizárt, hogy a támadó egyedre bukkantak rá, este biztosították is a helyszínt, hogy ember ne közelítse meg, azonban vadászetikai okból nem lőhettek bocsos anyamedvére. Ha az adott példány is volt a támadó, elképzelhető, hogy egyszerűen védte a bocsait az éppen arra járó embertől, de ez csupán feltételezés. Amennyire el vannak szaporodva a medvék, és egyre közelebb kerülnek az emberhez, sajnos bárhol, bármikor belefuthatunk – elmélkedett a vadász. Mi is igazolhatná őt jobban, mint hogy éppen beszélgetésünk közben (szerdán 18.30-kor) érkezett újabb Roalert, ezúttal a Szejkén járt medve.

Mivel a hétfői nap végére lejárt a 24 órás kilövési engedély, nem is vadászhattak tovább, várniuk kell a következő riasztásig, amikor is új döntést kell hoznia az azonnali beavatkozás módjáról (elűzés/eltávolítás/kilövés) az illetékes helyi bizottságnak.