Nem sérti a magyar diák jogait, hogy románból is kell érettségiznie

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) kedden közzétett döntése értelmében a romániai érettségi nem diszkriminálja a romániai magyar diákokat, de a többségi döntéssel éppen a román és a magyar bíró nem értett egyet, írja a Transindex hírportál.

A strasbourgi emberjogi bírósághoz – a Szekler Monitor jogvédő szervezet biztatására – több romániai magyar nyújtott be panaszt, miszerint a kisebbségi diákokat hátrányosan megkülönbözteti a romániai érettségi, mivel nekik eggyel több vizsgájuk van, és így kevesebb idejük van felkészülni, mint román anyanyelvű társaiknak. Diszkriminatívnak tartják az anyanyelvi tudásszint megkövetelését is.

Az Ádám és mások vs. Románia perben a hét bíró közül öten a panaszt elutasították, míg ketten, a magyarországi és a romániai bíró – Paczolay Péter és Moțoc Iulia – megalapozottnak látták. A többségi érvelés szerint a román állam a plusz egy vizsgával éppen a kisebbségi igényeket ismeri el, és biztosítja a kisebbségek azon jogát, hogy anyanyelvükön tanulhassanak és érettségi vizsgát tehessenek le. Így igaz, hogy a kisebbségi diákoknak eggyel több vizsgájuk van, de az emberjogi bíróság szerint ezt ők tudatosan és önként választják, nem az állam kötelezi őket.

A mindössze egy nappal rövidebb pihenési időre vonatkozó panaszt sem tartotta megalapozottnak a bírók többsége, az egyenlő tudásszint megkövetelését nem tárgyalják a döntés kivonatában.

Az elutasítás mellett döntő bírók azt is hozzátették, hogy az érettségi tételek és azok megszervezése nem esik az Emberi Jogok Európai Bíróságának hatáskörébe, mivel egy nemzetközi emberjogi bírói testület nem képes úgy átlátni a romániai érettségi részproblémáit, mint a helyi szakemberek.