Nem riadnak vissza a semmitől, fizetésemelés a cél

Fotó: a Sanitas Facebook-oldala.

Tiltakozó megmozdulást szervez a Sanitas, amennyiben a kormány nem tanúsít kellő nyitottságot és gyors megoldásokat a szövetség követeléseivel szemben – áll a szakszervezet szerdai közleményében.

Az egészségügyi szakszervezeti szövetség követeli az összes egészségügyben és szociális ágazatban dolgozó személy jövedelmének legalább 15 százalékkal való növelését az infláció fedezésére. Másodsorban pedig a kormány és a szociális partnerek közötti tárgyalások sürgős megkezdését a közalkalmazottak fizetéséről szóló új törvénytervezetről. 

Céljuk elérése érdekében a tiltakozás minden formájának elindítását ígérik a szociális párbeszédről szóló törvénnyel összhangban, a fokozatosság elvét követve. 

A Sanitas honlapján nem az említett közlemény az egyetlen, ami felszólítja a kormányt a bérek emelésére. Egy éve ütemtervet ígértek a probléma megoldására, a 2017-es egységes bértörvény maradéktalan alkalmazására, ám nem történt változás, nem érkeztek meg a jogszabályban előírt fizetések. 

A bértörvény kidolgozására két hónapja maradt a kormánynak az országos helyreállítási terv értelmében, de még a jogszabály alapelveiről sem kezdték meg a tárgyalásokat, állítja a Sanitas.

Agerpres, közlemény