Nem, még nem törölték el a maszkviselést

Kedden alkotmányellenesnek nyilvánították azt a sürgősségi kormányrendeletet, amely előírta a kötelező maszkviselést a köztereken, bevásárlóközpontokban, tömegközlekedési eszközökön és a munkahelyen.

Ez még azonban nem jelenti azt, hogy szerdától nem volna már érvényes a jogszabály. A döntés ugyanis addig nem lép hatályba, amíg indoklásával együtt a Hivatalos Közlönyben meg nem jelent. Az alkotmány 147. cikke értelmében csak a megjelenéskor függeszti fel a kifogásolt kormányrendeletet, és 45 napja van a kormánynak, hogy igazodjon a döntéshez. Amennyiben ez nem történik meg, a határidő lejártával érvénytelennek tekinthető az alkotmányellenes jogszabály. A kormány is várja az indoklást és annak megfelelően fog döntést hozni, jelentette be Dan Cărbunaru kormányszóvivő.

Egyébként az alkotmánybíróság (CCR) meg is jegyzi közleményében, hogy e döntés nyomán csak a 2020/192-es kormányrendelet előírásai vesztik hatályukat, a járványvédelmi intézkedésekről szóló 2020/55-ös törvény, valamint a távmunkát szabályozó 2018/81-es törvény vonatkozó előírásai hatályban maradnak.

A CCR egyöntetű döntéssel fogadta be a 2020/192-es sürgősségi kormányrendelet ellen benyújtott alkotmányossági kifogást és megállapították, hogy a jogszabály teljes egészében alkotmányellenes, mivel elfogadásakor nem tartották be a Törvényhozási Tanács véleményezésével kapcsolatos eljárást – tájékoztat még az Agerpres hírügynökség.

Az alkotmányossági kifogást Adrian Secu joghallgató vetette fel egy közigazgatási perben, melyben megfellebbezte azt a bírságot, amit azért kapott, mert az utcán nem viselt maszkot. Még ha érdemben a Bukarest 3. kerületi bíróság elutasította a keresetét, az alkotmánybírósági kifogást továbbították, a testület pedig helyet adott neki. Másodfokon a Bukaresti Törvényszék bírái felfüggesztették az ügyet a többi ügy végleges rendezéséig, mert hogy a joghallgató megtámadta a veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló döntéseket is, írja az ügy hátteréről a luju.ro igazságügyi portál.