Nem mindenki tanul tanteremben jövő héttől

Közölte az elkövetkező hétre vonatkozó, Hargita megyei tanintézményekben alkalmazandó forgatókönyveket a megyei vészhelyzeti bizottság március 19-én, pénteken. Kevesebben alkalmazzák következő héttől az egyes, azaz a zöld forgatókönyvet, és többen a kettest, azaz a sárgát.

Zöld forgatókönyvet

alkalmaz a legtöbb – szám szerint 262 – oktatási intézmény. Itt a tantermekben tanulnak a gyerekek az eddigi járványügyi szabályok betartásával.

Sárga forgatókönyv szerint

fog működni a következő héten (március 22. és 28. között) többek között Székelyudvarhely. Korábban már írtunk róla, hogy a város fertőzöttségi mutatója a napokban az egyes érték fölé emelkedett.  Összesen 152 intézmény alkalmazza majd a kettes forgatókönyvet.

Tusnádfürdő, Csíkszentgyörgy, Korond, Galócás, Farkaslaka, Homoródalmás, Csíkszereda, Csíkpálfalva, Nagygalambfalva, Székelyandrásfalva, Gyergyósalamás, Gyergyóvárhegy, Gyergyóújfalu, Maroshévíz, Tölgyes és Varság oktatási intézményeiben csak az óvodások, az elemisek (1–4.), valamint a végzős évfolyamok vehetnek részt fizikailag az oktatásban, a többiek online tanulnak.

A felsorolt települések fertőzöttségi aránya 1 ezrelék fölött van, de nem haladja meg a hármat, így nem függesztik fel teljes mértékben az iskolai oktatást.

Vörös szerint működnek

továbbra is Oklándon, ahol a fertőzöttségi arány nagyobb, mint három ezrelék. A település hét oktatási intézményében csak az óvodások és az elemisek, illetve a végzős osztályok fele vehet részt a fizikai oktatásban,

A csíkszeredai Venczel József Szakközépiskolában is kizárólag online zajlik az oktatás, de ennek nincs köze a járványhoz: az iskolaépület felújítás alatt van.