Nem minden tünet egyformán veszélyes

Egy új, Covid-19-cel kapcsolatos tanulmány korábbi betegek tüneteit kutatva a koronavírusos megbetegedés hat típusát, szintjét különítette el. Az eredmények új lehetőségeket nyithatnak a páciensek kezelésében, és jobb ellátásban részesülhetnek majd a betegek, számol be a CBSN televízióra hivatkozva a Mediafax hírügynökség.

Az Egyesült Királyságban levő King’s College London főiskola kutatói körülbelül 1.600 beteg tüneteit jegyezték egy Covid Symptom Tracker nevű alkalmazásban a március és április közti időszakban, ezeket az adatokat használva különítették el a csoportokat.

Az első szint az influenzához hasonlít, nem jár hőemelkedéssel, a betegek fej-, izom-, torok-, és mellkasi fájdalomra panaszkodnak, köhögés és a szaglás elvesztése is előfordul. Az ebben a szakaszban levő betegek 1,5%-os eséllyel kerülhetnek lélegeztetőgépre.

A második szint lázzal jár, szintén influenzához hasonlók a szimptómák. Fej- és torokfájás, a szaglás és az étvágy elvesztése, köhögés és rekedtség jellemzik. Az ebbe a csoportba sorolható betegek 4,4%-a kerül lélegeztetőgépre.

A harmadik csoporthoz tartozók gyomor-és bélrendszeri tünetekkel küszködnek. Betegségük fej-, torok-, és mellkasi fájdalommal, a szaglás és az étvágy elvesztésével, köhögéssel, hasmenéssel jár együtt. 3,3% az esélye, hogy lélegeztetőgépre kerül valaki, ha ebbe a csoportba tartozik.

A következő három csoport már súlyosabb tüneteket foglal magába.

A súlyosabb szintek leggyengébbikét főként a fáradékonyság jellemzi a fej-, és mellkasi fájdalmak, láz, rekedtség és köhögés mellett. Azok a betegek, akik ebbe a csoportba sorolhatók, 8,6%-os eséllyel kerülnek lélegeztetőgépre.

Az ötödik szint esetében a betegek 10%-nak lesz szüksége lélegeztetőgépre. Fej-, torok-, izom- és mellkasi fájdalmak, a szaglás és az étvágy elvesztése, köhögés, láz, rekedtség, fáradtság jellemzik a tünetegyüttest.

A legkomolyabb tünetekkel rendelkezők csoportjának 20%-a kerül lélegeztetőgépre. A hasi és a légzőszervi területek egyaránt érintettek, a betegség fej-, torok-, izom-, hasi- és mellkasi fájdalmakkal, a szaglás és az étvágy elvesztésével, köhögéssel, lázzal, rekedtséggel, zavartsággal, légzőszervi problémákkal jár együtt.

A kutatók hozzáteszik, míg az egyes típusú tünetegyüttestől szenvedők 16 százalékának van szüksége kórházi kezelésre, a legsúlyosabb tünetekkel rendelkezőknek csaknem fele intézményi ápolást igényel. A súlyosabb három típusba tartozók esetében jellemzőbb volt, hogy idősebb korosztályhoz tartoznak, más betegségekkel is rendelkeznek, egyengült immunrendszerűek.

Mediafax