Nem mind tűz, ami annak látszik?

Múlt ősz óta tízszer érkezett téves hívás a cekendi szeméttelep környékéről, kereste meg portálunkat Alina Maria Ciobotariu, a sürgősségi helyzetek felügyelőségének a szóvivője.

Az emberek ködös, esős időben azt hiszik, hogy bozóttűz van, mert a reflektorok fényei azt a látszatot keltik, de ilyen nedves időben, mint a szerda éjszakai szinte lehetetlen, hogy égjen a növényzet. Nagyon jó, hogy értesítenek bennünket, tegyék meg továbbra is, de nedves időben azt ajánljuk, hogy előbb próbáljanak megbizonyosodni arról, hogy valóban tűz van, és nem a telep saját fényei világítanak, különben a tűzoltóknak hiába kell kivonulniuk az értesítés nyomán a helyszínre – mondta a szóvivő.

Megkérdeztük erről az RDE Hargita munkatársait is. Pál Alpár, a cekendi hulladéktároló igazgatója azt nyilatkozta, hogy tudnak a problémáról: többször is beszéltek korábban a tűzoltósággal és a helyi rendőrséggel is.

Elismerte, hogy kellemetlen lehet a tűzoltóságnak a helyzet, de a reflektorokat nem tudják kikapcsolni az őr miatt, mondta. A cekendi szeméttelep környékéről érkező hívások teljes figyelmen kívül hagyását nem látja opciónak, mert az utóbbi időben több lerakó is meggyúlt Románia és Magyarország területén, így azt tanácsolja a tűzoltóság munkatársai számára, hogy a következőkben az ilyen esetekben értesítsék őt először annak érdekében, hogy ne kelljen potyára a helyszínre utazniuk, vélekedett arról, hogy mi lenne az ideális megoldás a problémára.