Nem mehetnek hamarabb nyugdíjba a bírák

Döntő házként a szenátus eltörölte azt a jogszabályt hétfőn, amely lehetővé tette a bírák és ügyészek előzetes nyugdíjba vonulását, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Iulia Scântei liberális szenátor, a jogi bizottság elnöke felszólalásában felkérte a felsőház tagjait, szavazzák meg a jogszabály eltörlését, amely 20 év szolgálat után, 45 éves korban lehetővé tette a bírák és ügyészek nyugdíjba vonulását.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) törvényhozói által benyújtott módosító tervezetek a szenátusban 108 igen és 11 nem, illetve 72 igen és 50 nem szavazatot kaptak. A módosító javaslatok elfogadásával az ügyészek és bírák leghamarabb 60 évesen, legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik nyugdíjazásukat, mutatott rá Scântei.

A szenátor azzal érvelt a PSD által benyújtott eredeti jogszabály ellen, hogy egy újabb kiváltságos, fiatal nyugdíjas réteget teremtett volna meg abban az országban, ahol az emberek többsége 65 évesen vonulhat csak nyugdíjba. Ráadásul jelentősen hátráltatná, késleltetné és minőségileg rontaná az igazságszolgáltatási folyamatot is, mivel betöltetlenül maradna az állások nagy része, tette hozzá.

A PSD részéről Titus Corlăţean szenátor válaszul arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó jogszabályt nem is a szociáldemokraták nyújtották be, hanem az ügyészek és bírák szakmai egyesületei, valamint a CSM (Legfelsőbb Bírói Tanács).