Nem Hargita Gyöngye többé a rali

Fotó: archívum/GÁL ELŐD

Az előző országos ralibajnokság idényének harmadik versenye, a 30. születésnapját ünneplő Hargita Rali idén második a sorban a máramarosi verseny után, és április 29–30. között rendezik meg.

Nem csak az Udvarhelyen rendezett verseny jubilál, hisz az országos bajnokság negyvenedik kiadása van idén, a Hargita Ralit szervező MaxxRacing pedig idén tizedik alkalommal szervezi meg a versenyt – írja az autorally.ro.

Vannak ugyan a programban is változások, a legjelentősebb a verseny neve: évek óta először nem Hargita Gyöngye Rali a rali, hiszen a névadó főszponzor, a Hargita Gyöngye váratlanul visszalépett a verseny támogatásától. „Nem indokolták meg különösebben, annyit mondtak, hogy idéntől mások a prioritások, és nem tudnak támogatni” – árulja el megkeresésünkre Ferencz Csaba főszervező.

Versenyük idei programja

nem sokban tér el a 2021-estől, de néhány meglepetéssel azért készülnek a szervezők, akik április 28-án, csütörtökön este 20 órakor nyitják meg a Márton Áron téren a versenyt, és mutatják be a résztvevő csapatokat.

A verseny első napján, április 29-én, pénteken a farcádi shakedown alatt, 8 és 13 óra között lesz a csapatoknak lehetőségük elvégezni a versenyautók végső simításait, majd egy kétórás szünetet követően 15 órakor elhagyják a csapatok a Kossuth utcai szervízparkot, és elindulnak az első gyorsasági szakaszra, a Bucsinra. 

A visszatérő, 28,70 kilométeres bucsini szakasz a bajnokság leghosszabb szakasza, ezt a libáni gyors követi majd. A tavalyi évhez képest újdonság az is, hogy 2019 után visszakerül a programba a város központjában zajló, 1,5 kilométer hosszú szuperspeciális szakasz is, ami a verseny szervezőjének, a néhai Dietrich Árpádnak a nevét viseli, ez 18 óra 30 perctől indul.

A péntekihez hasonlóan a szombati szakaszok is a tavalyiak fordítottjai lesznek, ellenkező irányba haladnak a versenyzők – írja az autorally.ro. 

„Kimennek a szervízparkból, elmennek Almásra, ahonnan átjönnek Szentmártonba. Ez az új szakasz, és szerintem az egyik legszebb az országban. Utána a klasszikus szentpáli szakasszal folytatjuk, ami véget ér Karácsonyfalvánál, majd feljönnek Lövétére, és a tetőről indulva, ahonnan eddig is szoktak, elmennek Kirulyfürdő irányába. Ez lesz egy kör, és ebből csinálnak hármat” – avatott be a programba a főszervező. A verseny a Patkóban rendezett díjátadóval zárul 21 órakor.

A versenyzők

a futamok során összesen 118,74 kilométeren versenyeznek. Ha az összekötő szakaszokat is beleszámítjuk, 501,92 kilométert fognak megtenni a Hargita Ralin, amely az országos bajnokság első, máramarosi versenyéhez hasonlóan, – amelyet április 8-án, és 9-én rendeznek –aszfaltversenynek számít.

Ennél kicsivel kevesebb kilométeren versenyeznek a másodosztályos, tehát Rally2 pilóták, hiszen számukra a libáni és a bucsini szakasz kimarad. Ők pénteken este a városi szuperspeciálissal kezdik meg szereplésüket. Köztük két udvarhelyi pilótáért is szoríthatunk, Jakab Attiláért – a vele készült interjúnkért kattanj ide – és Gál Istvánért.