Nem lesz női labdarúgó csapatunk az élvonalban

Visszalép az elsőosztályú női labdarúgó bajnokságtól a székelyudvarhelyi Vasas Femina, amely az előző szezonban hatodik helyen zárta a bajnokságot, 2018-ban ezüstérmes lett, egy évvel később elhódította a Román Kupát is és évek óta már, hogy az elsőosztály meghatározó szereplője – számolt be róla a Hargita Népe.

Csapatkapitányaitól búcsúzik a Vasas Femina

László Béla klubelnök szerint túl sok a teher, hogy ezt a legfelsőbb szinten is cipelni tudják, így ősztől a másodosztályban folytatja a küzdelmeket – írja a lap. A döntés mögötti okok sokrétűek, a megszokott, folytonos lemorzsolódás mellett – idén nyáron távozott a megyei rivális FK Csíkszeredához a csapat két kapitánya: Mitri Rita és Orbán Aranka is – már nem tudják felvenni a versenyt a pénzügyileg erősebb hazai klubok ajánlataival sem, illetve a folyamatosan fejlődő magyarországi női labdarúgás is olyan csábító terület a játékosok számára, amit már nem tudnak ellensúlyozni.

Mintha iratgyártó verseny lenne, nem sport

A döntésben a Román Labdarúgó Szövetség (FRF) által eszközölt szigorú kritériumrendszer bevezetése is meghatározó – olvashatóak az okok, amelyekről László Béla telefonos megkeresésünkre elmondja, az egyik a stadion kérdése volt: egy olyan, második ligára hitelesített stadiont kellene lejelenteniük, ahol tévés meccseket tudnak játszani. Hozzáteszi, hogy a tévés meccsre megvannak a feltételek, ott voltak korábban az elsők között, akik teljesítették ezeket.

„És még vannak ilyenek, egy bürokratikus csomót a nyakunkba borítottak. Külön az edzőpályákra szerződéseket kell, hogy bemutass. Telekkönyvet kell vigyél. Telekkönyvet. Miért érdekli őket a telekkönyv, hogyha te bemutatsz egy bérleti szerződést? Olyan mintha valami könyvelési vagy jogászverseny lenne, hogy ki tud több papírt gyártani, és a sportkritérium másodlagos. Jövőre feljuthatunk, de jövőre is kérdésesek lesznek ezek a feltételek” – magyarázza az elnök.

Aláírja, hogy ezek a kritériumok a női labdarúgás fejlődését szolgálhatják, de azzal, hogy egyik a percről a másikra kell teljesíteni, ellehetetlenítik néhány – főleg magánkézben levő – klub túlélését. Szerinte az lett volna a helyes megoldás, ha most összeállítják a kritériumrendszert, és jövőre kötelező módon be kell azt tartani, akkor van egy év felkészülni.

Székely János marad a másodikligás együttes vezetőedzője, az elsőligában ez szintén probléma lett volna, ugyanis hiányzik a megfelelő licensze, ami szintén egyik percről a másikra lett követelmény. „Ez a licenszdolog a mi hibánk is, de ettől még ez az ember adott 30 játékost a korosztályos s felnőtt válogatottaknak, ne vegyük el az érdemeit” – mondja, és azt ígéri, hogy ezt mihamarabb próbálják teljesíteni.

Egy osztállyal lejjebb is igyekeznek tartani a szintet

Hogy a keret hogyan alakul jövőre, még kérdéses, de már csőre vannak töltve, megegyeztek négy játékossal – köztük idősebb, tapasztalt játékossal is, aki ellensúlyozni tudja az alacsony átlagéletkort – és folyamatosan tárgyalnak. A klubelnök elárulja, a tavalyi tavaszi szezonra igazolt három légióstól elbúcsúznak, hiszen ők az elsőligás szereplés esetén maradtak volna, de az új jövevényeknek jelzik, hogy egy osztállyal lejjebb is igyekeznek tartani a szintet, azzal a céllal vágnak neki a másodosztálynak, hogy megnyerjék azt.

Kiemelt kép: archívum/GÁL ELŐD.