Lehet, hogy nem lesz minden magyar faluban uszoda

fotó kollázs: Szász Csaba

Zajlanak a tárgyalások a Ciolacu-kormány megalakításáról, miután a nagykoalíció létrehozásakor úgy egyeztek meg a kormánypártok, hogy félidőnél miniszterelnököt és minisztériumokat cserélnek.

Viszont, mivel a gazdasági válság nyomán jelentős karcsúsításokat is belengettek, a következő kormányban kevesebb minisztérium lenne a tárcák összevonásával. Bár nem karcsúsítanak épp annyit, mint amennyit előrejeleztek, a minisztériumok számát 20-ról 18-ra csökkentik, ez is jelentős vitákat gerjeszt a koalíció tagjai között.

Valaki a karcsúsításnak a vesztese lesz, és a politikai konjunktúra alapján egyelőre úgy tűnik,

a legnagyobb vesztes az RMDSZ lehet ebben a játékban.

A rotációt előíró kormányprotokollumot nem tudják betartani, egyes minisztériumokat nem tudnak egymás közt elcserélni, és mindkét nagy pártnak az erős, nagy anyagi forrásokkal rendelkező minisztériumra fáj a foga így a választások előtt. Ezek egyike pedig az RMDSZ-nél van éppen. Az összevonások egyik áldozata is épp az egyik RMDSZ-es minisztérium, a Novák Károly Eduárd vezette sportügyi, melyet összevonnak a Család, Ifjúság és Esélyegyenlőség Minisztériumával. A másik a Vállalkozásügyi és Turisztikai Minisztérium, amely ezentúl a Gazdasági Minisztériumba olvad.

A PSD-nek és a PNL-nek is a közlekedési minisztérium kellene, és ennek egyéni-, párt- és országos hatalmi téjte van. Ciolacut erősítené pártján belül, ha a Sorin Grindeanu vezette minisztérium nála maradna, Grindeanut megtartaná a saját oldalán és akár szövetségese lehetne párton belül a Gabriela Firea elleni meccsen.

 A PNL-nek hasonló okokból van rá szüksége, Ciucă politikai karrierje múlhat rajta. A párt belső forrásai szerint Ciucă miniszterelnök-helyettesként és belügyminiszterként maradhatna a kormányban, ami azért fontos számára, hogy megtartsa a párton belüli támogatottságát, és ezzel a PNL erejét, melyet máris veszélyeztet az AUR. A szocdemek azonban kitalálták, hogy az RMDSZ által vezetett fejlesztési minisztériumot pécézzék ki a közlekedési helyet.

Pártforrások szerint többféle forgatókönyv is létezik a minisztériumok elosztására,

de ezek a közlekedésügyi és fejlesztési minisztérium fölötti vitától függenek, ahogy az is, hogy kormányon marad-e az RMDSZ.  

 Az egyik ilyen forgatókönyv, mely az RMDSZ számára még a kisebbik érvágást jelentené a pártforrások szerint, hogy a 18 minisztériumból

a következő 9 a PSD-t illeti:

  1.     Közlekedési és infrastrukturális minisztérium
  2.     Egészségügyi minisztérium
  3.     Nemzetvédelmi minisztérium
  4.     Munkaügyi és társadalmi szolidaritási minisztérium
  5.     Mezőgazdasági minisztérium
  6.     Igazságügyi minisztérium
  7.     Család, ifjúsági és sportminisztérium
  8.     Kulturális minisztérium
  9.     Gazdasági, vállalkozásfejlesztési és turisztikai minisztérium

 Hét jut a PNL-nek

  1. Pénzügyminisztérium
  2. Beruházási és európai projektekért felelős minisztérium
  3. Külügyminisztérium
  4. Belügyminisztérium
  5. Energiaügyi minisztérium
  6. Oktatási minisztérium
  7. Kutatási, innovációs és digitalizációs minisztérium

 És kettővel marad az RMDSZ: 

  1. Környezetvédelmi, vízügyi és erdőügyi minisztérium
  2. Fejlesztési minisztérium

Az RMDSZ számára úgy tűnik, ennél csak rosszabb forgatókönyvek lehetnek,

mint például az, hogy a fejlesztési minisztérium, mely Cseke Attila vezetésével számos erdélyi és székelyföldi beruházást is elindított, mint az uszodák, bölcsődék, kórházak építése és fejlesztése, elvesz a számára. Ehhez a minisztériumhoz a PNL ragaszkodik, és úgy tűnik, Klaus Iohannis államfő támogatja is ebben.

Helyette felajánlották az európai alapok minisztériumát és még egy tárca nélkülit, de az RMDSZ nem fogadta el, Kelemen Hunor felállt és kivonult a tárgyalásokról. Amíg az új miniszterelnök le nem zárja a tárgyalásokat, bármi előfordulhat. De tőlük függ, nem tőlünk – nyilatkozta.

 hírösszefoglaló: digi24, hotnews.ro