Nem lesz kötelező az oltás az egészségügyi miniszter szerint

Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint nem lesz kötelező Romániában a koronavírus elleni védőoltás és nem is lenne ez helyénvaló szerinte, helyette inkább az állampolgárok megfelelő tájékoztatásán kell dolgozni. 

Az egészségügyi miniszter elmondta, az oltás felvétele jelenleg nagyon fontos, de más okok miatt, mint 2021 elején volt, amikor az oltást a fertőzés átvitelének megállítására javasolták. Most azonban a súlyos esetek elkerülése és a halálesetek megelőzése érdekében ajánlott – jelentette ki Rafila vasárnap este az Antena 3-nak adott nyilatkozatában. Hozzátette, határozottan javasolja az oltás felvételét, főként a veszélyeztetett kategóriáknak, az idősebb generációknak, vagy azoknak, akik krónikus betegségekkel küzdenek.

Az egészségügyi miniszter nem zárja ki azt a lehetőséget, hogy évente egy oltás legyen ajánlott, egy dózisban, azzal a feltétellel, hogy legyen egy olyan vakcina, amely hatékony az éppen akkor keringő, elterjedt vírustörzsre. Ezt a vakcinát főként a veszélyeztetett kategóriákba tartozó embereknek adják be – magyarázta Rafila.

A védőmaszkokkal kapcsolatban az egészségügyi miniszter elmondta, az egyszerű orvosi maszk (FFP1) körülbelül 80%-os szűrőképességgel rendelkezik, a másik, jelenleg ajánlott maszktípus, az FFP2 pedig 95%-ossal. A textilből készült védőmaszkok nem képesek megfelelő védelmet biztosítani, mint ahogyan a helytelenül – az orrot szabadon hagyva – viselt orvosi maszk hatékonysága is nulla – tette hozzá.

Agerpres