Nem lesz elérhető a Google

Felfüggeszti a Huawei telefonok szinte összes androidos jogosultságát a Google – számolt be róla vasárnap este a Reuters. A kínai gyártó azonnali hatállyal elveszíti a jogot az operációs rendszer minden újabb verziójához, és nem lesz elérhető a Huawei telefonokról több népszerű alkalmazás.

A Huaweinek ugyan továbbra is joga lesz használni az operációs rendszer nyílt forráskódú részeit, de nem lehet telepíteni rá alkalmazásokat a Google Play áruházból, nem lehet használni a Gmail levelezőprogramot, sem a navigációt segítő Google Maps alkalmazást. A kínai gyártó azzal biztatja felhasználóit, hogy van „B terv”, felkészültek a hiányosságok pótlására.

A korlátozásokra annak következményeképpen került sor, hogy Donald Trump amerikai elnök május 15-én  rendeletet írt alá az Egyesült Államok telekommunikációs hálózatainak védelméről, pénteken pedig az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériuma formálisan is megtiltotta amerikai termékek és technológiák eladását a Huawei kínai telekommunikációs óriásvállalatnak.

HVG, MTI