Nem lehet Nyirőről elnevezni a könyvtárat

A prefektus perrel fenyeget, ha nem vonják vissza a névadást.
Fotó: Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár Facebook-oldala

Hargita megye prefektusa újragondolási kérelmet címzett Székelyudvarhely önkormányzatának a városi könyvtár Nyirő Józsefről való elnevezésével kapcsolatban – közölte a városháza csütörtöki közleményében.

A kormány területi képviselője azzal érvel, hogy a helyi tanács annak ellenére szavazta meg a névadást, hogy kedvezőtlen véleményezést kapott a prefektusi hivatal részéről. A közleményben kiemelik, és Venczel Attila jegyző is megerősítette, hogy a véleményezés pusztán konzultatív jellegű, tehát önmagában nem törvénytelen az ettől való eltekintés.

Annál súlyosabb érv viszont az, hogy az Elie Wiesel Holokausztkutató Intézet szerint Nyirő József „militáns fasiszta” volt, és az emberiség ellen elkövetett bűnökért felelős személyek népszerűsítése törvénybe ütköző Romániában. Közleményében a városháza nem tért ki Nyirő vitatott közéleti tevékenységére, csupán azzal védekezik, hogy nem létezik olyan bírósági ítélet, ami kimondaná bűnösségét.

Jean Adrian Andrei 30 napon belül kéri a névadásra vonatkozó tanácshatározat visszavonását, különben kénytelen lesz a közigazgatási bírósághoz fordulni. A közlemény szerint a prefektusi átirat tartalma napirendre kerül a jövő heti, márciusi rendes havi tanácsülésen, de „nem valószínű, hogy a helyi tanács visszavonja a határozatot”.

Az ügyben megkérdeztünk volt és jelenlegi intézményvezetőket, hogy mi a véleményük a névadásról általában, olvasóinkat pedig arról, hogy kiről neveznék el szívesebben a könyvtárat.