Nem kellett volna a csokit s a banánt is?

fotó: Pál Edit Éva

Részletesen bemutatta a beruházások aktuális helyzetét Albert Sándor leköszönő városmenedzser azon a sajtótájékoztatón, melyet május 10-én, kedden a városházán tartottak a polgármester kezdeményezésére. Gálfi Árpád úgy fogalmazott: egyfajta átadása ez a projekteknek a városmenedzsertől az új beruházási igazgatónak, Kovács Attilának, aki ugyancsak jelen volt, de nem szólalt meg a másfél órásra nyúlt beszélgetésen.

Ebből szinte egy órát vett igénybe egyedül az, hogy Albert Sándor egyenként ismertesse az uniós és a saját beruházások állását (lásd alább), amelyek kapcsán – a „feltámadási” közvita óta másodszor – nyíltan beszéltek arról, hogy másfél-két éves csúszásban vannak, egyes projekteknél jelentősen megnőttek az önrészek, és van olyan pályázat, ami veszélybe is került, ha marad a 2024-es határidő. Ezekkel kapcsolatban tettük fel mi is kérdéseinket, amelyekre hol a leköszönő városmenedzser, hol a polgármester, vagy mindketten válaszoltak.

Mi a biztos, mi van veszélyben?

Ami biztosan lezárható az uniósok közül, azok a tömbházszigetelések, a Bányai felújítása, a szombatfalvi népház (idősfoglalkoztató), a Bethlen Gábor iskola tornaterme és könyvtára, a II. Rákóczi Ferenc utca felújítása, a kisiparos inkubátorház – válaszolt a városmenedzser, akinek meglátása szerint éppen a legkomplexebb, vagyis a nagy mobilitási projekt van veszélyben. Ezzel kapcsolatban éreztette, hogy akkor jöhet össze határidőn belül, ha minden jól megy: ha sikerül jó kivitelezőt találni, jelentős kapacitással, és nem futnak bele jogi hercehurcába. 

A csillagvizsgáló nem is volna veszélyben, de így, az 50%-os önrésszel már nem érdemes, ezért lemondanak róla, ha az ötödik közbeszerzési licit is sikertelen lesz. A Tompa László iskolánál a szerződés későn is lett aláírva, s eleve ambíciósnak tartja két helyszínre (iskola, minifocipálya) a két és fél éves tervezési-kivitelezési határidőt, de ha jó tervezőt sikerül találni év végére, s az idő is velünk tart jövőben, akkor még megvalósítható. 

Azt nem tudta fejből megmondani, hogy mennyi pénz, az összérték hány százaléka foroghat kockán, de küldött utólag egy kimutatást, amiből kiszámoltuk, hogy az eredetileg 31,78 , aktuálisan 34,89 millió euróból eredetileg 13,5, aktuálisan 14,28 millió euró, az érték 41-42%-a van veszélyben. S ha ehhez még a várat is hozzáadjuk, amit lemondásakor említett, akkor eredetileg 18, aktuálisan 20,6 milliót, akkor a tervezett fejlesztések 56-59 %-ától eshet el a város.

Visszatekintve az elmúlt 14 hónapra, amit a hivatalnál töltött, Albert Sándor azt mondta, hogy “haladtak is, meg nem is, de eléggé ambíciózus a vállalás”, ezért azt is elképzelhetőnek tartja, hogy polgármester úr felére vágja a listát és a projektek között prioritásokat állít fel, de ez már az ő döntése. Mikor rákérdeztünk, hogy ugyanígy látja-e, illetve ilyen szándéka van-e, Gálfi azt válaszolta, hogy azon kell dolgozzanak, hogy be tudják fejezni, még ha be is látja, hogy “rosszul állnak, a másfél év helyben topogás megmutatkozik”.

Már kérdeztük is volna, hogy mi okozta a késedelmeket, mire a polgármester magától folytatta: „Ha megkérdik, hogy miért nem haladtak, azt tudom mondani, hogy nekem is van ebben hibám, elismerem, hogy felelősségel tartozom, de ezt nem fejtette ki, hanem hirtelen a szakemberhiányra terelte a szót. Hogy ő 2016-ban és 2020-ban is arra vállalkozott, hogy szakemberekkel tudja csak megvalósítani, amit ígért, s akik érkeztek, szerinte mind azok voltak, illetve most is azokra van szükség, miután lemondott a városmenedzser, az alpolgármester. 

S ha már szóba hozta a szakemberhiányt, megkérdeztük, hogy még mindig indokoltnak tartja-e Puskás Katalin fejlesztési igazgató menesztését. Gálfi kitartott amellett, hogy a licitek, munkafolyamatok, összegek, dokumentumok nem megfelelő kezelése késztette arra, hogy lépéseket tegyen ellene.

De mi az ő személyes felelőssége ebben az egész helyzetben?

– tértünk vissza rá. „Hogy nem mentem olyan mélyen bele a projektekbe, mint amennyire a menedzser úr az elmúlt időszakban” – válaszolta elsőre szűkszavúan.

Túlvállalták magukat vagy csak nem mentek jól a dolgok?

– adta magát a következő kérdésünk. Habár ő nem nevezné túlvállalásnak, beismerte, hogy azt gondolták, házon belül meg tudják oldani akkor is, ha egy-két ember kiesik, a pályázatok leadásánál ezért nem kerülhetett be a menedzsment és közbeszerzés kiszervezése. Másrészt pedig többször futottak neki bizonyos közbeszerzéseknek, mert alul voltak árazva a projektek, amire ő csak akkor jött rá, amikor már tárgyalt kivitelező cégekkel. Mindez vezetett a másfél-két éves csúszászhoz, ami a maga rendjén pedig az önrészek növekedéséhez, amit a bérek, az anyag- és energiaárak emelkedése okozott. Gálfi úgy érzi, hogy egy beruházási szakembernek fel kellett volna ismernie ezt és időben jeleznie neki, a városvezetőnek.

Albert Sándor tartózkodott attól, hogy személyt vagy funkciót nevezzen meg hibásként ebben a történetben, inkább konceptuális problémát lát benne. Az az elmélete, hogy a városnak kevés volt a kollektív tudása, tapasztalata 2016 előtt, mire jött az új polgármester, hogy miért nem vesszük el a pénzt az asztalról? Ezt az éhes gyerek szindrómájához hasonlította, aki akkor is elveszi a csokit és a banánt, ha megfájdul a hasa tőle.

A polgármester ehhez azt fűzte hozzá, hogy ő 2016-ban azzal számolt, hogy milyen lehetőségei vannak egyáltalán a városnak, amiket 2020-ig le tudnak tenni, 2024-ig pedig megvalósítani. Azzal később szembesült, hogy a város vagyona rendezetlen, közterületek telekkönyvezésével telt az idő, energia – úgy, ahogy most a bölcsőde projekttel jártak.

– Biztos, hogy nem voltunk felkészülve, én is belecsöppentem, nem volt meg a szaktudásom, tapasztalatom ahhoz, hogy kell-e hozzátenni, kell-e külső segítség, ebben érzem a felelősségem. Hogy most mindenki arról beszél, hogy a polgármester mindenért hibás, vállalom ezt is, de szeretném, ha a vállalt feladatokat minél nagyobb számban, eredménnyel tudjam elvégezni – ismerte be és kérte ki egyszerre magának.

Hogy időközben mennyire nőttek az önrészek,

arra a városmenedzser válaszolt: az uniós projekteknél „dokumentált” növekedés egyelőre csak a Székelytámadt várnál van, de az jelentős, mert az összköltsége 20 millió lejről 30 millióra ugrott, az önrész kárára. A „működő” projekteknél, mint a Bethlen iskola tornaterme és könyvtára, az Orbán Balázs iskola tornaterme, a tömbházszigeteléseknél pedig alkalmazni kellett az aktuális elszámolásokra a 15-20%-os árkiigazítást , amit a jogszabályok írtak elő (utalás a bér- és áremelésekre). „Nem látják a végét”, hogy ezeket az állam fedezi vagy saját zsebből kell a különbözetet kifizetni.

Mennyibe fog kerülni az utólag kiszerződött külső segítség?

Albert Sándor elsőre afelől próbált biztosítani, hogy „piaci áron” sikerült partnereket találni, s „marginális összegekről” van szó ahhoz képest, hogy mekkora tétje van a projekteknek. Második rákérdezésre elmondta, hogy mintegy másfél millió lejről van szó.

Jó, de erre nem lehetett volna kérni pénzt, amikor ott volt az ideje? Miért nem számoltak ezzel? A városmenedzser azzal nyugtatott, hogy jó részét valószínűleg eleve önrészből kellett volna állni, mert nem minden esetben van erre fedezet. De azt ő is beismerte: „ha utólag kell begyömöszölni, az nyilván nehezebb”.

Helyzetjelentés, pontról pontra

A városmenedzser három kategóriában vette sorra a város pályázatait, a 2022-re jóváhagyott költségvetési összegek csökkenő sorrendjében, kivéve azokat az ezer lejes tételeket, amelyek csak szimbolikusan szerepelnek, ha valami csoda folytán mégis sikerülne külső forrást szerezni rájuk.

Uniós projektek

II. Rákóczi Ferenc út felújítása (ún. kis mobilitási projekt)

2021 szeptemberében kötöttek szerződést a tervezésre és kivitelezésre, véglegesnek tekintik a műszaki terveket, amit még engedélyeztetni kell, a kivitelezés elkezdését 2022 augusztus-szeptemberre látják reálisnak.

Székelytámadt vár felújítása és a Tó utca rendezése 

Két komponensű a pályázat. A várra már 2019-ben el volt indítva a tervezés, de egy évet vártak a műemlékvédelmi láttamozásra, ami 2021 nyarán lett meg. A kivitelezési közbeszerzésen dolgoznak külső segítséggel, a régészeti kiírás hamarosan zárul. A Tó utca alulárazott történetként indult, mert inkább a várra összpontosult a pénz, így 2018-ban nem jelentkezett senki, 2022 áprilisában hirdették újra a közbeszerzést a tervezésre, kivitelezésről itt még nem is lehet beszélni. 

Lemondásakor ezt a projektet is veszélyben látta a leköszönő városmenedzser.

A város fő útvonalainak felújítása (ún. nagy mobilitási projekt) 

A városmenedzser tájékoztatása szerint el sem volt kezdve, mikor ő érkezett (14 hónapja), 2022 márciusára sikerült – külső segítséggel – egy komplex közbeszerzési csomót összeállítaniuk, amire két jelentkező már van. Ha nem hosszabbítják a határidőt (2023 év vége), akkor csak „nagyon feszes tempóval” elszámolható.

Bányai iskola felújítása és felszerelése 

Többkörös közbeszerzési óvás után sikerült aláírni a kivitelezési szerződést, viszont mindkét fél bizonytalan, hogy a megemelkedett anyag- és munkadíjak miként befolyásolják a projektet, várják a kormány által beígért kompenzációs intézkedést.

Csillagvizsgáló

Albert Sándor szerint „nem ez az a projekt, amit a város fel kellene hogy vállaljon”. Az előtervek minősége és árazása miatt négy sikertelen közbeszerzésen ment át, az 50%-osra nőtt önrész miatt a visszamondásán gondolkodnak, ha az ötödik sem lesz sikeres. Esetleg finanszírozható lehet egy következő ciklusban is.

Tompa iskola és minifocipálya felújítása

Csak 2021-ben írták alá a finanszírozási szerződést, mert a kiértékelése elhúzódott a finanszírozó részéről. Ráadásul meglévő szerződést kellett felbontaniuk, mert a projekt költségvetése a finanszírozó felől megváltozott, amiért műszakilag már nem volt megfelelő a hivatalnak, a kivitelezőnek meg pénzügyileg. Ezért most készül az újabb kiírás az iskolaépület terveire, a minifocipályára már kiértékelés alatt van a tervezés, ami 2-3 hónapba telhet, a kivitelezés ősztől lehetséges.

Három tömbház hőszigetelése 

Az Eminescu utcai tömbháznál befejeződtek a munkálatok, következik az átvétel. Az Építőkben elkezdődtek a munkálatok, a Függetlenség sugárút 10. szám alatti tömbháznál megtörtént a nyílászárók és a lift cseréje. Utóbbi kettőnél a megemelkedett gázárak és a munkadíjárak miatt a kivitelező és a város a kormány intézkedésére vár.

Bethlen Gábor tornaterme és könyvtára 

77-78%-os elszámolhatóságnál tartanak, „normális” ütemben halad, tartható a határidő. Mivel komplex a berendezés közbeszerzése, külső segítséget fognak kérni hozzá. Egy éve még úgy saccolták, hogy 2022 elejére átadásra kész lesz.

Kisiparos inkubátorház 

Szükség hozzá a Budvár zóna rendezési terve (PUZ), amihez az engedélyek megvannak, már csak a megyei tanács rábólintására várnak, amelytől 50%-os támogatást kaptak az önrészre. Így leghamarabb a májusi tanácsülésen fogadhatják el, utána pedig szükség lesz külső segítségre közbeszerzésre és menedzsmentre, mert “természetesen, ennek sem volt”.

A szombatfalvi népház (idősfoglalkoztató)

A „legszimpatikusabb projektet” 94-5%-os elszámolásig vitték a kollégák, mondta Albert Sándor. Teljesen megújult az épület, néhány parkoló is létesült, a kivitelező tartotta az ütemet, egy-két malőr nélkül (pl. City Insurance bukása) már átadták volna, remélhetőleg sikerül újrabiztosítaniuk az épületet átadásra. Egy éve még úgy számoltak, hogy 2021 végére teljesen elkészülhet, sőt, Gálfi azt mondta a székelyföldi polgármesterek találkozóján, hogy „biztosan meglesz”, ahogy a kórház mögött épülő szolgálati lakások is (lásd alább).

A városháza működésének digitalizációját 

fejlesztő HR-projekttel inkább Pálfi Kinga foglalkozott, ezért több részletet nem tudott a városmenedzser, mint hogy a kiszerződés fázisában tartanak vele.

Saját beruházások

Orbán Balázs iskola tornaterme

Voltak kalandok a tervezővel és a kivitelezővel, csak az három hónapba telt, hogy az ablakokat hová, hogyan tegyék be, emlegette a városmenedzser. Az új kivitelező most “jó ütemben” halad, a minisztérium nemrég hagyta jóvá a plusz finanszírozást (2 millió lej), így iskolakezdésre akár el is készülhet, remélik.

Az Ugron Gábor utca felső fele

„kevésbé sikertörténet, egy-két helyen bemenne a nappaliba is az utca”, ezért állították le, megtörtént az újratervezés, kisajátítások következnek.

Zöld Liget lakópark 

A csatornázásra és a közvilágításra hamarosan zárulnak a műszaki tervek, következhet a kivitelezés.

Fernengel-kereszteződés 

A villanyoszlopok áthelyezése okozott problémát, a hivatal állítása szerint a szolgáltatónál akadt el a folyamat, ugyanis a város költségén elkészült egy tanulmány, amit az Electricának kell végrehajtania, a munkálatokat kiszerződnie.

Tábor utcai szolgálati lakások 

Mivel műemlékvédelmi övezet a régi kórház épülete, 7-8 hónapba telt csak az, hogy egy faborítású trafóházat sikerült elfogadtatni a műemlékvédelmi bizottsággal. Nyertes cég már van a területrendezésre, remélik, hogy el is kezdi hamarosan a munkálatokat.

Csereháti új ifjúsági lakások

„Elcsúszott a projekt elindítása, amiért nekem is van szerepem”, ismerte be a városmenedzser, aki szerint a területrendezést napokon belül elkezdi a nyertes cég.

Bethlenfalvi út–Fások–Lakatosok kereszteződés 

Nem készült el időben a tanulmány az Electrica által megbízott tervezőcég részéről, így újra kell kezdeniük a folyamatot.

Napraforgó utca áramosítása 

Minden szerződéses feltétel adott, hogy tovább lépjen az Electrica a várossal társfinanszírozásban.

A szejkei csatornázás 

Úgy tűnik, fordulóponthoz érkezett a perek tárgyát képező beruházás. Az átvételezéshez elkészültek a topográfiai tanulmányok, következik egy külső szakértő felkérése, amire pénzt különítettek el. Érdeklődésünkre – a beruházás átvételét ellenző – polgármester azt mondta, hogy egy pozitív szakvélemény esetén valóban megtörténhet a közvagyonba vétel és az üzembe helyezés, de arra számít, hogy azt fogja tükrözni, amit ő is fenntart évek óta. „Hogy kinek volt igaza, a megfelelő pillanatban ki fog derülni”, fogalmazott.

A Bányai másik két épületére még csak előtanulmány van, ha látnak finanszírozást, frissítik.

Tervek, tanulmányok, álmok

Van egy szinte százas listájuk tele „kampányígéretekkel, külső-belső ambíciókkal”, közülük csak néhány prioritást emelt ki a városmenedzser, amelyekre egyáltalán van vagy készül terv, tanulmány.

Az új terelőútra 1 millió lejt kaptak a megyei tanácstól, hogy „megalapozottabb” előtanulmány készüljön rá, ehhez a tenderfüzetet kell jól megfogalmazniuk.

A városi uszoda, amiről a városmenedzser azt sem tudja, „hány embert kell megéljen, hogy valaki fejest tudjon ugrani bele”, de legalább született konszenzus arról, hogy ez milyen, mekkora kellene hogy legyen, előtanulmányra ki fog szerződni a hivatal. Ha ez meglesz, akkor mondhatjuk el egyáltalán, hogy el van indítva a projekt, fogalmazott.

A Farcádi utca egyik zónájára készülnek közvilágítási tervvel az Electricával.

A stadion felújítására van már szerződés előtanulmányra.

A művelődési ház, az Orbán Balázs iskola, a Móra Ferenc iskola felújítására elkészültek a tanulmányok (a tanács már el is fogadta ezeket – szerk.).

A Csillagvár napközire és a Sziget utcai családorvosi rendelők hőszigetelésére várják a pályázatok elbírálását. A Palló Imre szakközépiskola teljes felújítására egyelőre csak projekttéma van. 

A városi strand 10 millió lejes felújítására készült el előtanulmány. A szejkei mofettára készült egy átépítési terv, egy gyógy- és fürdőkomplexum tervéhez megvalósíthatósági tanulmányra van szükség a finanszírozási lehetőségek keresése előtt.

A fenntartható városfejlesztési stratégiát frissíteniük kell június végéig, amiben prioritásokat kell megfogalmazni a következő ciklusra – erre közvitát indítottak a honlapon.

A bölcsődére, „amit kvázi megígért” a fejlesztési minisztérium, mire megtalálták a megfelelő helyszínt és jogilag rendezték, eltelt egy év. Még egy tanácshatározat szükséges ehhez, a terület rendeltetését meg kell változtatni, amihez új PUZ kell.

Ha nyernek az Anghel Saligny (PNDL-3) programban, ha nem, elkészítik a műszaki terveket a város utcáinak felújítására, ígérték.

A sajtótájékoztatón a városgazdálkodási helyzetről, tervekről is szó volt, Fülöp-Székely István műszaki igazgató részletes beszámolóját külön cikkben közöljük.