Nem kell többé Csíkig menni MR-vizsgálatért

Mágneses rezonancia géppel bővült a Szentegyházi Egészségügyi Központ felszereltsége, a berendezést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórházból szállították át új helyére. Az átadás alkalmából szervezett május 18-ai sajtótájékoztatón kiderült, hogy ez a második ilyen gép a megyében, a csíkszeredai után, ami köztulajdonban van.

Forrás: Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház Facebook-oldala.

Lőrincz Csaba, Szentegyháza polgármestere – az élőző Borboly Csaba kérdésére – elmondta: a beszerzett gép egy kisebb térerősségű berendezés, kisebbek a fentartási költségei is, de csak végtagvizsgálatra alkalmas. Több típusú vizsgálatot is tudnak vele végezni, ez időben körülbelül 30 percet jelent. „A szervezetünkben lévő hidrogén atomoknak a mágnesességét használjuk ki, azokat billegtetjük (rádiófrekvenciás hullámokkal, egy erősen mágneses mezőben – szerk.), azokból nyerünk ki bizonyos jeleket és rakjuk össze a képeket” – magyarázta a polgármester, aki korábban orvosi fizikusként dolgozott a csíkszeredai kórházban.

A polgármester szerint azért sem kérdéses az eszköz hasznossága, mert Szentegyházát falvak veszik körül – mintegy 17 ezer fős vonzása van a településnek –, és az idősek számára nagy teher az utazás, főleg azoknak, akiknek nincs hozzátartozójuk. „Az egyik legnagyobb feladata a központnak, hogy fenntartsa az egészséges öregedést, ugyanolyan teljes jogú állampolgárok az idősek is, mint a fiatalok”.

Azért fontos még, hogy a szentegyházi alagységbe került a műszer, mert ezzel valóban tehermentesíteni tudják a csíkiakat, illetve „rengeteg információt hordoz egy MR vizsgálat, sokkal többet, mint egy CT vagy egy Echo, és jól ki lehet szűrni vele a betegségeket, pontosan tudjuk lokalizálni általa a problémákat”.

Szentegyházán vizsgálnak, Csíkban értékelnek 

Megkeresésünkre a polgármester elmondta még, hogy egy ilyen berendezés értéke körülbelül 300 és 500 ezer euró közé tehető, a csíki kórház pályázati pénzből vette meg. Annak, hogy a megyében ilyen kevés MR van, sokkal inkább a használatához szükséges orvosi, szakértői gárda az oka. A polgármester elmondta, orvosi fizikus végzettségével ő is ilyen szakembernek számít, sőt, a most Szentegyházára került géppel korábban dolgozott is.

A Szentegyházi Egészségügyi Központban jelenleg zajlik belgyógyászati, ideggyógyászati, pszichiátriai, sebészeti, urológiai, fizioterápiai, bőrgyógyászati és nőgyógyászati szakrendelés – heti, kétheti, illetve havi rendszerességgel. Vizsgálatra a 0266.246.016-os, illetve a 0758.250.733-as telefonszámokon lehet iratkozni. Az intézményben van lehetőség még mammográfiai, labor-, röntgen- és ultrahangvizsgálatra.

Felvetődik a kérdés, hogy ha ennyire szakemberhez kötött a gép használata, ki fogja Szentegyházán kezelni. A polgármestertől megtudtuk: két asszisztens tanul be a feladatra, ők végzik el majd a vizsgálatot, amit bevezetnek egy PACS elnevezésű rendszerbe, ez összeköttetésben áll a csíkszeredai röntgenosztállyal. Ott szakértő megnézi és kiértékeli a leleteket, ami a rendszerbe való bevezetés után azonnal megjelenik a szentegyháziak számítógépén, akiktől a páciensek kézhez kapják az eredményeket. 

Ki és mennyiért? 

Azoknak a személyeknek, akik nem rendelkeznek egészségügyi biztosítással, egy vizsgálat nagyjából 450-500 lejbe kerül. A biztosítottak számára ingyenes, ám az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak van egy bizonyos kerete, amelyet pontozással osztanak szét országszerte. „A keretbe belefér x darab vizsgálat, ha egy hónapra ez betelt, akkor programálnak a következőre, hogy ingyenes legyen. Mivel a megyében ilyen kevés az MR, ezért jól állunk” – mondta.

Nem ez az egyetlen újdonság a Központ háza táján. 

A szentegyházi polgármester nemrég közzétett Facebook-posztja szerint, „az Országos Lakásépítési Ügynökséghez (ANL) tavaly leadott pályázatunk új szakaszba lépett. Az Ügynökség szóbeli vizsgáját is sikerrel vettük, így közel 10 millió lej támogatásra számíthatunk, aminek eredményeként a kórházzal szemben, a volt fogászat helyén épülhet fel két társasház, egyenként 7 lakrésszel. Ezzel elsősorban szakorvosokat akarunk idecsábítani, de nyitott lesz más, az egészségügyben és a tanügyben dolgozó szakemberek számára is.”

Forrás: Lőrincz Csaba Facebook-oldala.

A projekttel kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy jelenleg a miniszteri aláírásra várnak, hogy az ANL kiírhassa a közbeszerzését a részletes kivitelezési tervekre, illetve az építkezésre. „Azt reméljük, erre már jövő héten sor kerül, augusztusban vagy szeptemberben pedig már tudni fogjuk, melyik cég fog dolgozni és mikor lesz kész”. Szerinte a kivitelezés körülbelül 2 évet vesz majd igénybe, az önkormányzat önrészét – ami becsléseik szerint 500.000 lejig mehet – tudják biztosítani, nem kell máshonnan pénzt elvegyenek – „már az idei költségvetésben is szerepelt ez a tétel”. A város a terveztetés, a tereprendezés, valamint a közüzemi rendszerek megtervezésének költségeit vállalta magára. 

Az említett 14 lakrészt inkább az egészségügyben dolgozóknak szánják, de lesz még 12 szolgálati apartman, amelyeket a tanügyben dolgozóknak, eleve az iskola közelében építenek fel. Ezekre vonatkozóan aláírták már a finanszírozási szerződést – tette hozzá Lőrincz Csaba.

Kiemelt kép: archív / Máté Emőke