Nem kell Puskás Katalin teljes bérét kifizetnie a városnak

A székelyudvarhelyi polgármesteri hivatalnak csak részben kell megtérítenie Puskás Katalin volt fejlesztési igazgatónak a fizetését, amelytől a menesztésétől a visszahelyezéséig elesett – döntött november 14-én, hétfőn a Marosvásárhelyi Ítélőtábla.

A bírói testület a polgármesteri hivatal felülvizsgálati kérését fogadta be, amelyet egy már jogerős döntés végrehajtásával kapcsolatban fogalmazott meg. A 2022. május 17-ei bírói végzés alapján világos volt, hogy a polgármesternek kötelessége visszahelyezni – a jogtalanul menesztett – Puskást, és megtéríteni a 2019 áprilisa és visszahelyezése (2022 júniusa) közötti fizetéskiesését kamatostul, viszont 

az összeg kiszámítása nem volt egyértelmű.

Puskás menesztését követően, 2019. július 5-én ugyanis megjelent egy új jogszabály (OUG 57/2019), amely változtatott a kártérítés mértékén: amennyiben más állást sikerül szereznie a menesztett személynek, csupán a két fizetés közötti különbözetet kell megtérítenie az alkalmazónak – ha kevesebbet keres az új munkahelyén.

Az ítélőtábla hétfőn úgy döntött: a hivatal csak a jogszabályt megelőző időszakra, vagyis az első három hónapra (2019.04.05-07.04.) köteles a teljes fizetést megadnia Puskásnak, az utána következő három évre, amelyek az igazgatói állás – peres úton való – visszaszerzéséig, 2022 júniusáig elteltek, csak az előbb említett bérkülönbözetet.

Mennyi az annyi?

Kérdésünkre Puskás Katalin nem kívánt nyilatkozni a pontos összegről, mert “sosem erről szólt” számára a per, így csupán annyit vehetünk biztosra, hogy a bruttó 500 ezer lejnélamennyivel az RMDSZ-frakció számolt eredetilegcsakis kisebb összegről lehet szó.

Ha a nyilvános számokat vesszük alapul, akkor a 2019-re járó három teljes havi alapfizetése nettó 16.800 lej volna, a 2021. évi különbözet pedig nettó 32.400 lejre rúg, vagyis összesen legalább 50 ezer lejjel biztosan tartozik neki a város.

A 2018-ra vonatkozó vagyonnyilatkozat szerint ugyanis Puskás igazgatói alapbére évi nettó 67 ezer lej, vagyis havi 5.600 lej volt, míg a 2021-re vonatkozó nyilatkozat alapján évi nettó 35 ezer lejt, vagyis havi 2.900 lejt keresett a Norendi Team nevű cégnél. 2019 második félévéről és 2021 első félévéről nincs adatunk, a 2020-ból pedig annyit tudunk, hogy Csíkcsicsó önkormányzata szerződte közbeszerzési eljárások lebonyolítására. 

A hivatalnak számolnia kell továbbá az államnak járó jövedelemadóval és társadalombiztosítási járulékokkal, illetve a fizetésemelésekkel (beleértve a minimálbéremeléseket, régiséget, bónuszokat), az – éves minimálbérnek megfelelő – élelmiszerjutalékkal és üdülési csekkel, amelyekre mind jogosult lett volna Puskás, ha tisztségben marad 2019 és 2022 között. És ne feledjük a többezer lejes perköltségeket meg a kamatokat sem. Pontos összeggel várhatóan majd csak a bírói döntés kiközlése után fog számolni a hivatal.

Puskás Katalin egyébként már 2022 augusztusa óta nem dolgozik a városházán, alig két hónappal azután mondott fel, hogy – a jogerős bírói döntés nyomására – Gálfi Árpád polgármester visszahelyezte az igazgatói tisztségébe. A felmondásról és annak előzményeiről itt írtunk részletesen.