Nem kell fizetnie a korondi polgármesternek

A Marosvásárhelyi Táblabíróság március 16-ai, jogerős ítélete értelmében Katona Mihálynak nem kell bírságot fizetnie a Községháza feliratért, illetve az ezzel kapcsolatos korábbi ítélet végrehajtásának vélt elmulasztásáért – írja március 19-ei lapszámában a Hargita Népe.

Az ügy 2016 szeptemberéig nyúlik vissza, amikor elrendelték a korondi hivatal homlokzatára kitett Községháza – Primărie felirat eltüntetését. A polgármester ezt azonnal végre is hajtotta, majd a helyesnek vélt „Casa comunală – Községháza‟ felirattal helyettesítette. Ezt követte az ADEC második pere, amelyet a korábbi jogerős ítélet végrehajtásának vélt elmulasztása miatt indított.

A Marosvásárhelyi Táblabíróság 2019 áprilisban tetemes összegű (mintegy 456 ezer lejes) bírságot szabott ki a korondi polgármesternek. Az akkori ítélet azonban csak a bírság kiszámításának a képletét közölte, ezért az ADEC újabb pert indított a bírság pontos összegének megállapítására. Ebben a perben született az a jogerős ítélet, amely immár semmilyen bírságot nem állapít meg.

Borboly Csaba is megúszta

Szintén mentesült a korábban megítélt büntetés kifizetése alól Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke, akit ugyancsak egy jogerős bírósági ítélet állítólagos végre nem hajtása miatt perelt be Dan Tanasă egyesülete, az ADEC – írja még a Hargita Népe.

Az ADEC azért perelte be 2015-ben Hargita Megye Tanácsának elnökét, mert szerinte törvénytelenül lobogtak a megyeháza épületén és belsejében elhelyezett székely zászlók. Az elvesztett pert követően az intézmény maradéktalanul eleget tett az ítéletnek, és ezt be is tudták bizonyítani, ezért nem kell bírságot fizetnie Borbolynak.