Nem kell élelmiszerkészletet felhalmozni

Újabb megbetegedéseket igazoltak vasárnap Romániában, ezzel 139-re nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma.

A kormány beiktatása után visszanyert teljes kapacitását arra fordítja, hogy csökkentse a romániaiak koronavírussal való fertőzésének lehetőségét – jelentette ki vasárnapi online sajtóértekezletén Ludovic Orban miniszterelnök.

A miniszterelnök felelős hozzáállást kért az állampolgároktól és arra ösztönözte őket, hogy tartsák be a hatóságok által bevezetett intézkedéseket: „nagyon fontos, hogy csökkentsük a többi polgár megfertőződésének kockázatát. Minden román állampolgár tartsa be a meghozott intézkedéseket: a karantént, az otthoni elkülönítést. Igyekezzenek betartani az ajánlásokat, hogy ne fertőződjenek meg, vagy ne fertőzzenek meg másokat, ha önök esetleg már fertőzöttek”.

Hétfőn Klaus Iohannis államfő kihirdeti majd a szükségállapotot, a megbízott miniszterelnök a online sajtóértekezletén azt ígérte, „azon lesznek, hogy minél kevésbé korlátozzák az emberi jogokat és szabadságot és csak a legszükségesebb intézkedéseket vezetik be

Szükség van, főleg az egészségügy terén, a beszerzési eljárások egyszerűsítésére – hangsúlyozta a kormányfő, és hozzátette: meg kell erősíteni azokat az intézményeket, és itt a közegészségügyi igazgatóságokat hozta fel példának, amelyek a járvány elleni harc „tűzvonalában” vannak.

Egy másik intézkedésként említette, hogy a hatóságoknak – alapos elemzést követően – elejét kell venniük, hogy bizonyos keresett gyógyszerek és más eszközök ára nagymértékben emelkedjen. Akár azt is lehetségesnek tartja, hogy maximálják egyes termékek, köztük a kesztyűk, maszkok, védőeszközök és fertőtlenítőszerek árát.

„Ami az üzletekben kialakult sorokat illeti, a lehető legvilágosabb üzenetet szeretném megfogalmazni: nem kell a megszokottnál nagyobb készleteket felvásárolni, nem kell megváltoztatni a beszerzés ütemét. Az elemzések azt mutatják, hogy nem áll fenn az élelmiszerhiány veszélye” – hívta fel a figyelmet rá. A kormányfő hozzátette, hogy a normál igényeket meghaladó vásárlás megfoszthatja a többi polgárt attól, hogy hozzáférjenek bizonyos termékekhez.