Nem játékból székely

Dédmamája udvarhelyi származása, és nagyobbik lányának asztmás betegsége miatt hagyták ott a csíki ködöt. És lőn székely társasjáték!
Fotó: GÁL ELŐD

A Szentimre utcán sietek kifele, a székely társasjátékok kitalálójához megyek, hogy legújabb játékukról, a Viszkisről és a termékeny 2018-as évükről kérdezzem.

Abban reménykedem, hogy nincsen kutya, amikor megérkezem az utca tetejére. Ágoston György már dugja is ki a fejét az ajtón, hogy behívjon.

Nagyon jól fogadnak feleségével, dohánykávéval kínálnak, aztán bele is csapunk a lecsóba. Miután megtudom Gyuriról, hogy a helyi amatőr csapatban jégkorongozik, rögtön az is kiderül, hogy csíkszeredai és rokonságban áll az ottani jégcsarnok névadójával, Vákár Lajossal. Így nem kerülhetem el, hogy megkérdezzem,

miért hagyták el a megyeszékhelyet.

„A lányom asztmásan született. Az akkori csíkszeredai főorvos, gyerekgyógyász azt tanácsolta, ha tehetjük: a ködből jöjjünk el. Ez volt az egyik ok. A másik az üzletünk hanyatlása, miután 2001-ben elvesztettem édesanyámat a cégünk alapítóját. Ez számomra nagyon nehéz időszak volt, de a gondviselő segítsége által megismerkedtem egy udvarhelyi lánnyal, aki a feleségem lett, neki köszönhetem, hogy újra életkedvre találtam” – meséli Gyuri, aki az udvarhelyi dédanyja örökségét képező birtokra épített, de a szívét egy kicsit Csíkszeredában hagyta. Hajlott is afelé, hogy túladjanak az udvarhelyi területen, végül felesége tanácsára nézték meg azt.

Kilencvennégyben a szülei egy virággal és ajándékkal foglalkozó boltot nyitottak Csíkszeredában. Ők akkor vették át a vállalkozást, mikor az mélypontra került. A képzőművészetet végző fiatal családapa és felesége eleinte csupán virággal kereskedtek, de amikor azt látták, hogy egyre több virágüzlet nyílik, az ajándéktárgyak kerültek előtérbe.

A társasjátékok gyártásának ihlete

már Udvarhelyen érte el őket. „Gamer vagyok” – árulja el. Társasra és számítógépesre, bármilyen játékra nyitott. Nem is ítéli el azokat, akik számítógépen játszanak, akkor válik ez szerinte problémává, amikor az ember minden idejét elkezdi ezzel tölteni.

„A gyerekeinkkel többször ültünk le hagyományos játékokat játszani. Akkor vettük észre, hogy micsoda hiány van székely játékokban, annyi értékünk van, és ezeken keresztül be lehetne mutatni magát a székelységet” – meséli, hogyan született meg elsőként az első Székely Gazdálkodó 2011-ben.

Eleinte ötleteltek, berajzolgatták egy táblán, hogy mik szerepelhetnének egy székely gazdálkodós játékban. Beugrott, hogy a kártyalapokat napokhoz fűződő hagyományokkal tudják összekapcsolni. Ahogy az ihletadó Gazdálkodj okosan-ban, ebben a játékban is a tallérokkal való jó gazdálkodás a lényeg, csak itt állatokat tartasz, a mezőre jársz és közben a Magyarországról érkező ismerősöket is meg kell vendégelned. Gyurinak volt egy olyan ötlete, hogy támogatói cégeit is beleviszi a játékba, így lehetett volna a helyi pékség a malom, és így jöhetett volna az előbb említett magyar vendég az udvarhelyi buszjárattal. Végül több ismerősével beszélgetve belátta, nem biztos jó, ha már itt a gyerekek reklámokkal, cégekkel találkoznak, ezért elvetette az ötletet.

Egy vázlattal járták a táborokat, ahol gyerekekkel tesztelték a játékot. A játékok készítése során fontosnak tartotta meghallgatni a gyerekek véleményét, pláne, hogyha az ő korosztályuk számára készül a játék. Sok észrevétel volt, sok módosítás történt, a készítő szerint éppen ezért is lett az egyik legsikeresebb játéka.

Mesél még néhány érdekességet erről a darabról, például azt, amikor a játék során tűzvész éri a gazdát, akinek mindene odalesz: „van, amikor az életben is beüt a krach, ezt bele kellett tennem, hogy bemutassam, hogy az életben többször van az, hogy fel kell állni, és újból kell építkezni. Szeretnék ezekkel játszva tanítani”. Mesél a gazda jutalomkártyáról is, amelyet a mezőn való munkával lehet kiérdemelni, erre a játékos kap vagy sarjút, vagy búzát, vagy tűzifát, vagy éppen pityókát, amit értékesíteni lehet a piacon. „Ez is azért, hogy érzékeltessük, ha becsületes munkát végzel, annak megvan az értéke” – magyarázza.

A gazdálkodó játéknak a folytatása

is megszületett később, amely egy magasabb szintre emeli a játékot. „Izgalmasabb, de jóval nehezebb játékról van szó”. Ebben a kezdő gazdálkodóból válik a játékos egy igazi nagygazdává. A készítője éppen ezért ajánlja egymás után játszani a játékokat. Ebben a társasban nagyobb tőkével indulsz, nagyobb javakat kell beszerezned, termőföldet, és gazdaságot vásárolnod házzal, szekérrel, csűrrel, istállóval és fabudival. Míg az első játékban a tehénlepényre való lépés hoz szerencsét, vagy éppen a cigányné, utóbbi a másodikban már balszerencsét jelent.

„Éppen Gyergyó környékén vezettem és láttam rokolyás cigányokat. Megálltam és kiszálltam szóba állni velük. Vonakodtak, aztán meséltem a játékról és elkezdtek lelkesedni, úgy láttam, hogy sínen vagyunk, megkapom azt az átkot, amit én keresek. Az egyik elmondta és próbáltam lejegyezni, de a probléma az volt, hogy eltérően írnak a magyartól, ők meg nem tudták leírni. Bementem a könyvtárba, ahol egyébként is sokat inspirálódtam. Három cigány szótár került elém, és az egyiknek egy aranyosgyéresi írója volt, úgyhogy fel is kerestem és ő segített végül, így kaptam meg a pontos szöveget, hogy helyesen kerüljön a játékba” – sztorizgat lelkesen.

A játékban megjelenik a kutya, a rossz szellemet elűző macska, és a liba is. „Fáj a szívem, hogy a libák eltűntek a székely házak tájékáról” – mondja Gyuri és látom a szemében a szenvedélyt, a csillogást, hogy ő rajong ezekért a dolgokért.

Az elején sokat kellett kopogtatniuk a játékokkal. Abban volt némi szerencséjük, hogy havasi gyopárt is termesztenek, így volt néhány kapcsolatuk, akik korábban a különleges virágból készült ajándékaikat már forgalmazták.  Hozzáteszi, a média is nagy segítség számukra, aztán gyorsan elnézést kér és elmondja, számára mégsem az a legnagyobb elismerés, amikor megkeressük. Neki az számít annak, amikor egy játékkiállításon vagy vásáron egy gyerek a standjához próbálja odahúzni szüleit. Azt mondja, ez elég jellemző pillanat, nagyon jól esik neki, elhatározta, egyszer megörökíti majd.

Kiadásról kiadásra

rengeteg a változtatás minden játékuknál, beszélgetünk tovább. A piac is mást követel, ahogy tíz éve egyfajta papírral dolgoztak a társasjátékok készítői, ma egy teljesen mással. Tíz évvel ezelőtt nem volt divat a matt fóliázás, ma mindenki azért van oda. Rengeteget finomítanak a játékok külalakján, tartozékain, a saját bőrükön megtapasztalt hibákat próbálják hasznosítani.

Ugyanúgy, mint a külalakban, a játék stratégiájában is folyton észrevesz valamit, amivel még jobbá lehetne varázsolni. Számára egyik játék sincs befejezve, fent is tartják a jogot a változtatásra, de ehhez már nehezebb hozzányúlni. „A művészetben azt megtanultam, van az a pillanat, amikor meg kell állni” – magyarázta. Persze, itt is vannak kivételek, ha valakinek van éles észrevétele, azt azért meghallgatja, így került be a Székely Gazdálkodóba a legelső verzióból kimaradó, mindenki által hiányolt tyúk, mint jellegzetes székely háziállat.

A kivitelezésnél is előtérbe helyezik, hogy helyiek legyenek a gyártók, fabábukat használjanak a műanyagok helyett, maradjanak autentikusak. Gyuri elmondja, kínaiakkal sokkal olcsóbban el lehetne készíttetni, de ő nagyon blamásnak tartaná. Azt is megtudom, németre, angolra és románra is lefordították az első Gazdálkodót, hogy aki büszke külföldön a származására, mutathassa meg a játékon keresztül. A játékok a székely termék védjegyet is viselik, ami mindezeket a feltételeket biztosítja.

Tóth Szabolcs, Gyuri gyerekkori barátja a Szomszédnéni Produkciós Iroda TSZ nevet viselő humoristája például ajándékba kapott egy Székely Aktívot, és azóta is, amikor játszik valakikkel, dicsekszik vele, hogy ő ezt a nyelvet használja.

A Székely Aktív

ugyanis a fondorlatos székely szavainkból, kifejezéseinkből van összeállítva, szókincsünkre támaszkodik, azt mutatja be. „Tudom, hogy nehéz játszani, de éppen ezért csempésztük bele a szótárt, hogy ne legyünk restek tanulni, és akár visszahozni a nyelvünkbe ezeket a szavakat. Böngészve a játékot el-elmosolyodok, amikor egy olyan szóra figyelek fel, mint a tovasirül, a vájling, a surmó, a nyekeg, a pire, vagy éppen a cúg.

Ez egyszerre született meg az első gazdálkodós játékkal, még ekkor Lukácsi Levente grafikussal dolgozott és a rajzokat Para István karikaturista készítette el. A harmadik játéktól Kiss Emőke a játékok grafikusa. Gyuri képzőművész létére vágyott rá, hogy rajzolja is meg a játékot, de azt mondja, nem lenne ideje rá. Para István szerinte amellett, hogy nagyon jó, „meg tudja fogni rajzban a székelységet”. Később szintén a rajzolásnál és a festészetnél maradva, azt is megtudom, hogy Gyuri feleségét egy festménnyel jegyezte el, a várból festette le a várost, egy képet is mutat az alkotófolyamatról.

A háromgyermekes szülők sokat játsszák gyermekeikkel játékokat, a legkisebb lányuk nagyon szereti a Székely Gazdálkodó játékot anélkül, hogy valaha ráerőltették volna. Minden szerdán összeülnek ismerősökkel, barátokkal, sok-sok gyerekkel és egész délután társasjátékokkal játszanak. Nem csak az övéiket, minden félét. Gyuri például nagyon szereti a Dixit-et, az Aranyásókat, és sakkozni is imád. Ha már itt tartunk, elárulja, hogy ő tervezte a könyvtár óriás vitézkötéses térsakkját is.

Előkerül egy másik játék is, a Székely Mesterségek című darab, ami egy tiszteletadás a jelenlegi mesterembereknek, kilencven hagyományos mesterséget sikerült összegyűjteni hozzá. Az alapötletet az Amerikából jöttem, mesterségem címere nevű játék adta. Sörfőző, kötélverő, molnár, kalmár, bodnár, bognár, minden van ebben is. A pörgőssége miatt, és mert sokan lehet játszani, leginkább ezt szereti elvinni táborokba, hiszen sokszor hívják el az Iskola Másként programba is.

A 2018-as év

nagyon termékeny év volt számukra, két játékot sikerült megalkotni, például a székely szavakra és kifejezésekre épülő, három játékmódot is tartalmazó Székely Szórakót. A Székely Aktívval ellentétben, ami főleg a nagyobbaknak ajánlott, ez a játék legkisebbektől, a legnagyobbakig mindenkinek izgalmas lehet.

Mivel ez egy betűket ábrázoló lapocskákból álló játék, minden betűn szerepel a rovásírásos karaktere is, így a társas megtaníthatja az erre fogékonyakat. Noha ez nem ez az elsődleges célja, a székelységünkhöz hozzátartozik, mondja.

Egy másik, tizenhat éven felülieknek való játék is napvilágot látott idén, ez nem más, mint A Viszkis kártyajáték, amiből egy Ambrus Attila által aláírt darabot hoz ki a készítő, amikor beszélgetünk. Ez egy olyan játék, amely nem egy másik játék székelyesítése, a zéróról kellett felépíteni. A tematikában nagyon sok lehetőséget látott Gyuri, aki a játék fő mondanivalójául azt a jelenséget választotta, hogy míg a saját szemünkben nem vesszük észre a gerendát, a máséban nagyon könnyen kiszúrjuk a szálkát.

Az első telefonbeszélgetésükkor Magyarország hírhedt bankrablója rögtön mondta, hogy nem partner, miután főhősünk elárulta hívása okát: el szeretné készíteni a Viszkis társasjátékot.

„Mondtam neki, hogy ezt nem telefonban szeretném megbeszélni veled, és meghívtam hozzánk. Azt mondta, eljön egy tíz perce, meghallgatja, de nem fogja érdekelni. Ebből a tíz percből az lett végül, hogy kettőkor leültünk ebédelni és estébe nyúló beszélgetés kerekedett belőle” – mesél. Szerencsés vagyok, még a prototípust is megmutatja, amit Ambrus Attila után én látok először. Ez volt az a vázlat, amit ő is láthatott, és ami után végül csak beleegyezett, hogy létrejöjjön a játék.

Szerencsére, de gondolkodásra is van szükség ahhoz, hogy valaki elvigye a suskát a játékban és ezzel megnyerje azt. A játékosok a tizennégy szerep valamelyikével rendelkeznek, lehetnek stricik, melósok, késesek, cinkosok, nyomozók, vagy éppen a viszkis rablók. A játék egy picit a maffiára hasonlít, igen, arra a maffiára, amit te is nagy valószínűséggel játszottál, annak egy bonyolultabb verziója, de igen izgalmasnak tűnik így, látatlanban.

Gyurinak ötletei bőven vannak még

a jövőre nézve. „Nem tudom energiám lesz-e, de erre adtam az életem, ezt fogom csinálni” – mondja beszélgetésünk végén, de jó vállalkozóhoz híven a titkokat nem árulja el. Azt vallja, egy ilyen termékeny periódus után kell pihennie egy kicsit, mielőtt élesben nekiveti magát a következő játéknak.

Közben megérkezik a kislánya, akit megnyugtatok, hogy máris megkapja tőlem apát, hiszen már búcsúzkodunk is, kellemes ünnepeket kívánunk egymásnak és boldog új évet.