Nem is volt rendőrverés?

Hétfőn reggel fél 9-re, majd halasztás miatt 13 órára várták a szabadlábon védekező Pethő Attilát az udvarhelyi bíróság elé a Madarasi Hargitán elkövetett erőszakos cselekmények miatt.

A vádlotton és az ügyészen kívül azonban senki sem jelent meg az első tárgyaláson, távol maradt a két védőügyvéd, a sértett felek és ügyvédjük is. A védelem halasztást kért, az ügyészség pedig egyetértett vele, mert a reggel folyamán dokumentumokat iktatott mindkét fél, és ezek áttekintésére időre van szükség. A dokumentumok között van a sértett felek kártérítési követelése is. Az ügyész nem kívánta kommentálni, hogy vajon miért éppen a tárgyalás napján került sor ezek beadására.

Ami a bűncselekmény besorolását illeti, az igazságügyi portálon mindössze testi sértés és egyéb erőszakos cselekmények szerepelnek, viszont az ügyész elárulta, hogy a rendszer nem pontos, a vádiratban rongálás is szerepel. Kérdésünkre, hogy miért nem minősítették hatósági személy elleni bűncselekménynek, az a válasz érkezett, hogy nem állt fenn a törvényes feltétele, azaz nem találtak összefüggést a bántalmazott fél funkciója és az incidens indítéka között.

A következő tárgyalást május 2-ára tűzte ki a bíróság.