Nem is a hitel a lényeg, hanem az RMDSZ!

Miről is szól akkor ez? – ütötte meg a fülemet egy újságíró kolléga kérdése, amint beléptem az RMDSZ helyi tanácsosi frakciójának sajtótájékoztatójára, s a villámgyorsan – kérdésekkel együtt 15 perc alatt – lejárt esemény óta nekem is ugyanez a kérdés forog a fejemben, csak már múlt időben.

Sajtótájékoztatót ugyanis akkor van értelme szerintem, a közérdek szempontjából tartani, ha az adott üggyel kapcsolatban az illetőnek valamilyen kritikája, netán módosító javaslata van, ennek hiányában azonban csak politikai reklámfogásként tudom értékelni Berde Zoltán és Darabont Gergő kedd délutáni performanszát.

Több a kérdés, mint a válasz. Ehhez nem kell média, ha úgyis megy az élő Facebook-on.

Mint kiderült, az RMDSZ-nek nincs semmilyen problémafelvetése azzal kapcsolatban, hogy újabb hitelre készül a városháza az uniós projektek önrészéhez, inkább arra élezték ki a tájékoztatót, hogy lám, ez a kedvezményes, 4 millióról 8 millióra hízlalt hitelkeret is az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának köszönhető, illetve hangsúlyozták, hogy nem a helyi RMDSZ-en fog múlni ez a tanácshatározat a júliusi rendes tanácsülésen, hanem a többséget adó POL-on. A polgármestertől pedig elvárják, hogy hajtsa végre a projekteket, ha már ők „mindent” megadnak hozzá.

Miért, a POL a hitelfelvétel ellen volna? – merült fel, hátha volna mégis valami értelme a sajtótájékoztatónak, de nem tudtak rá válaszolni. Adtunk hát még egy esélyt, hátha valami érdemleges elhangzik: vajon a Tompa iskola és a minifocipálya miért nem szerepel az új listán, amire hitelt vesz fel a város? Azok ugyanis a júniusban jóváhagyott hitelnél még rajta voltak a listán, a júliusi határozattervezetben már a vár és az inkubátorház szerepel helyettük; a kis, a nagy mobilitási projektek és a csillagvizsgáló mellett.

Ám erre sem tudták a választ, s nem is biztos, hogy egyáltalán feltűnt volna nekik a határozattervezetből. Kérdésemre, hogy esetleg van-e kifogásuk a jelzett csere ellen, azt mondták: majd meglátják, amikor megismerik a hivatal álláspontját. Azzal kapcsolatban is, hogy mire lesz egyáltalán elég a pénz, mert ők azt sem tudják.

Ezek után mi is csak remélni tudjuk, hogy legkésőbb a csütörtöki tanácsülésen mindez majd csak kiderül, hiszen mégis ez az egyik lényegi pontja a napirendnek, amiről szavazni fognak.