Nem hiszed el, mi nyílt ki a Bethlen negyedben

Sokéves székhelyhiány után felavatták a székelyudvarhelyi városi RMDSZ új székházát, azaz irodáját.

Körülbelül 2016 óta nincs irodája a helyi RMDSZ-nek, a széki és a szenátori irodában kellett meghúzniuk magukat a munkatársaknak, miután az új, koalíciós városvezetésnek egyre több irodára lett szüksége a polgármesteri hivatalban, és ha emlékezetünk nem csal, a polgármester akkoriban nem tartotta helyesnek, hogy egyes pártoknak legyen székhelyük a városházán, másoknak pedig nem. Főleg, hogy Gálfi akkor még a „másokhoz” tartozott.

Kakassy Norbert ügyvezető fotó: GÁL ELŐD

Csütörtök délben tehát nem a jehovisták álltak sorban a régi élelmiszerüzlet előtt, hanem politikusok és egyéb közéleti szereplők várták öltönyben és kiskosztümben a szalagvágást. Ahol régen akciós plakátok, most piros-fehér-zöld tulipánok és lufik hirdetik, a Kisköved utcai üzletsorra, az Amigo bolt helyére költözött a városi RMDSZ.

Kipróbáltuk a helyet, elég menőn néz ki, még egy kicsit steril, de kényelmesek a székek és letisztult a dizájn. Nem árulnak semmit, de adnak ingyen egy-két dolgot,

ha betér az ember.

Aki kíváncsi, kikérheti az ott tartózkodók véleményét, akinek pedig van, akár véleménye, akár valami problémája, elmondhatja azt az RMDSZ munkatársainak. Rendszeres ügyfélfogadó órájuk lesz a városi tanácsosoknak, és még Bíró Barna Botond széki elnökkel is heti kétszer összefuthat az ember, ha vele lesz kedve vagy ügye tárgyalni. Ezen kívül is vannak ötleteik, hogy mivel lehetnek a közösség szolgálatára, mondta el a megnyitón Kakassy Norbert ügyvezető.

Ahol a helyi RMDSZ-tagok összekoccannak

Olyan szolgáltatásokat biztosítanának a hétköznapokon 10-18 óra között nyitva tartó irodában, mint a telekkönyvezési és jogi tanácsadás, dokumentumok, űrlapok kitöltése, dokumentáció összeállítása, vagy az okostelefon-használati útmutató az idősebb korosztály részére, hogy könnyebben tudjanak kapcsolatba lépni a családtagjaikkal.

Mivel a szövetség helyi vezetői közt több közgazdász is van, pénzügyi tanácsadást és nevelést is biztosítanak a felnőttek számára, körzeti konzultációkat szerveznek, ahol egy-egy körzet konkrét problémáit lehet megbeszélni. Filmestek és gyerekfoglalkozások is képben vannak, amíg a szüleiknek szóló programok tartanak.

Hogy mikortól lesz nyitva az iroda a nagyközönség előtt, nem tudtuk meg.

Mi nyílik a Sziget utca sarkán?

Azt viszont igen, hogy idővel más vagy egyéb székháza is lesz a szervezetnek. A Sziget utca és a Berek sétány sarkán levő, felújítás alatt levő ingatlan tulajdonosa és építtetője az RMDSZ, vettük észre még tavaly. Rá is kérdeztünk, hogy miért költözik a Bethlen negyedbe a székház, ha építkezik a város másik részén.

– Mivel a környékbeli városokból csak Székelyudvarhelyen nem volt a helyi és területi szervezetnek saját ingatlanban az irodája, a helyiek kérésére vásárolta meg nekik 2-3 éve az országos RMDSZ az épületet. Még lehet, hogy beletelik néhány évbe a felújítása és üzembe helyezése, mivel most sem anyagi, sem egyéb célkitűzések szempontjából sem ez a prioritás, hanem sokkal inkább a közösség építése – nyilatkozta Bíró Barna Botond széki elnök megkeresésünkre. Elmondta, hogy az az elképzelés, hogy a helyi és területi irodáknak adjon helyet majd az az épület.