Nem hagynak szarban

Az új vízszolgáltató évvégi beszámolót tartott. Nagy gondokról és még nagyobb tervekről számoltak be.
A szerző felvételei

December 13-án, csütörtökön 12 órától sajtótájékoztatót tartott a vízszolgáltató vállalat, Jakab Attila városmenedzser jelenlétében a polgármesteri hivatal tanácstermében. Tudniillik 2018. április elsejétől a Harvíz Rt. szolgáltatja a vizet és kezeli a szennyvizet Székelyudvarhelyen.

Az asztal túlsó oldalán a városmenedzser mellett ülnek (képünkön, balról jobbra): Fülöp Árpád Zoltán főkönyvelő, aki mellesleg egyetemi oktató és csíkszeredai helyi tanácsos, Bogáti Csaba Harvíz-igazgató, valamint Izsák Attila udvarhelyi munkapont-vezető, akinek alkalmazása kapcsán megjegyezték: ragaszkodtak hozzá, hogy helyi ember legyen, szakember legyen, és örülnek, hogy személyében sikerült ilyet találni.

Fehér lappal indultak

Semmilyen tartozást nem hoztak át, és szinte minden alkalmazottat átvett az új szolgáltató, három fő a régi szolgáltatónál (Aqua Nova Kft.) maradt, de senki nem maradt munka nélkül, nyugtattak az előadók.

Eszközre, berendezésre és felszereltségre majdnem 1 millió lejt költöttek, amiből megvásárolták a régi szolgáltatótól az eszköztár jó állapotban levő részét 125.000 lejért, a többit pedig modernebb, új eszközök beszerzésére fordították.

Az emberekért vagyunk

– mondja az igazgató. Nagyon fontosnak tartották a gyorsabb hibaelhárítást és az ásások utáni tömések, aszfaltozások operatívabb elvégzését.

A régi időkben ezt egy szakcéggel végeztette az Aqua Nova Kft., ma a Harvíz végzi a saját embereivel és gépeivel. Korábban a városháza havonta számlát kapott a szolgáltatótól a feltörésekről, havi 10-15 ezer lejes értékben, most ezt is a Harvíz állja, saját költségvetéséből.

Május végén találkoztak a lakótársulások képviselőivel, azonosították a közös problémákat és megoldásokat találtak rájuk, olyanokra is, amelyek nem voltak megoldva az előző szolgáltató működése alatt. Az egyezség szerint reggel 7-től este 8-ig van problémaelhárítással kapcsolatos ügyfélszolgálat, és nem csak a tömbház előtti aknában hárítják el a problémát, hanem az alagsorban jelentkező gondokat is rendezik, többletköltség fejében ugyan, de nem hagyják szennyvízben úszni az embereket.

Az árak is változatlanok

maradnak a 2019-es év folyamán – ígérték, és biztosítják a lakókat, hogy az áprilisi áremelés jó helyre került. A vízdíjból ugyanis egy jelentős hányad kerül a fejlesztési alapba (30%), amit a város hálózatának fejlesztésére, cseréjére lehet majd költeni.

Megjegyezték, hogy korábban elég sok fejlesztési alaptól lemaradt Udvarhely, ezért is volt szükséges a csatlakozás a társuláshoz, amely Tusnádtól Csíkszentdomokosig, Ivótól Bögözig, Szentegyházán, Parajdon, a Homoród-mentén is szolgáltatja egységes áron a vizet.

Az alkalmazott lakossági vízdíj 3,61 lej/m3 (ÁFÁ-val), amelyből a fejlesztési alapba 1,09 lej kerül, és a 3,09 lej/m3-es szennyvízdíjból 0,78 lej minden köbméter után. Azt állítják, hogy ebből sem a Harvíz vagyona gyarapodik, hanem az önkormányzatokhoz kerülnek az átadott fejlesztések.

Itt van az Önök pénze

– idézte a Románia egyik volt államelnökét magyar fordításban az igazgató, aki elárulta, hogy a Harvíz Rt. a víz és szennyvíz hálózati elemek cseréjére és bővítésére pályázik. Uniós forrásból durván 200 milliós fejlesztésről van szó, amelyből 20 millió lej az önrész. Ezt máris sikerült kitermelni, kölcsön nélkül, egyedül Udvarhely másfél milliót adott az említett fejlesztési alapba és további 237 ezer lej áll a város rendelkezésére, amelyről a tanács dönthet.

Az uniós pályázatból remélik a zetelaki gátnál egy víztisztító állomás és egy 21,24 km hosszúságú fővezeték megépítését a Zetelaka-Székelyudvarhely távon, amely az időnként zavaros Küküllő helyett új forrásból biztosíthatja Székelyudvarhely biztonságos vízellátását, jó minőségű és megfelelő mennyiségű vízzel.

Ennél a pontnál Csíkszeredát emlegetik a meghívottak, ugyanis ott a csíkszépvízi tározóból biztosítják az egész Csíki-medencének a vízellátást. Megtudjuk, hogy a 15 millió köbméteres zetelaki gát kapacitása jóval nagyobb a szépvízinél, amely 9 millió köbméteres.

S akkor ott sem lehet majd úszni? – érkezik az aggódó újságírói kérdés, de erre még nem tudják a választ. Valószínűleg kijelölt helyeken lehet majd, de előbb szeretnék látni, hogy megvalósul a terv.

Félévszázados csövek

rohadnak a város alatt, egyenletes a károsodás, egyenletes a veszteség is – folytatják fejlesztési terveik bemutatását a Harvíz emberei. Székelyudvarhely területén 35 km vízvezeték szorul cserére és a jelenlegi hálózat 18 km új vízvezetékkel bővülne, valamint a szennyvízvezeték esetében 34 km csere és 20 km bővítés szükséges. Ugyancsak ennek a beruházásnak a hozadékaként szétválasztásra kerül a szennyvíz- és esővízcsatorna.

Bogáti Csaba igazgató elmondása szerint Udvarhelyen a veszteség 60% feletti, minden háromból egy köbméter ér célba, ezzel szemben Csíkban fordított az arány, mert már 1996-ban elkezdték a cseréket. Az sem mellékes, hogy egyenként 1500-2500 lejbe kerül minden egyes beavatkozás után a szükséges tatarozás.

Hiába javítjuk az utakat,

ha alatta tönkre vannak menve a vezetékek – erősíti meg Jakab Attila városmenedzser, hozzátéve, hogy van egy egyezség a Harvízzel, miszerint a nagyobb útfelújítások előtt cseréljék ki a vízrendszert, hogy ne kelljen utána feltörni az új aszfaltot.

A sajtótájékoztató végén elhangzik még, hogy az említett uniós pályázat keretében megtörténne a derítőállomás további korszerűsítése és kapacitásának bővítése, amely ezáltal képes lesz feldolgozni a Nagy-Küküllő Székelyudvarhely feletti szakaszán keletkezett szennyvizet, ezzel is megóvva a folyó élővilágát, csökkentve terheltségét.

További kérdések híján a városmenedzser még egy kicsit újságírót játszik: Mi van a szökőkúttal? – utalva a város ipari részén, a Küküllőn átívelő vezetékre, amelynek szivárgása télen különféle képződményeket formál a parton.

Ugye, hogy visszafolyik a Küküllőbe, nincs is veszteség, nincs veszély az ellátásra nézve? – rágja az igazgató szájába a kérdést, aki már csak bólogatni tud: nem is ugyanaz az ára, mert nem jut el a csapig, szóval minimális a veszteség, kb. 80-90 bani köbméterenként. Átmeneti megoldásként azt javasolja, hogy húzzanak a csőbe egy műanyag tubust, amíg megvalósulhat a nagy projekt, amelynek kivitelezését leghamarabb 2020 tavaszán kezdhetik el.