Nem fértek fel a Marosvásárhelyről induló járatra

Volt, aki hotelfoglalást kellett, hogy lemondjon, volt, aki dolgozni nem tudott menni, és olyan is, aki a csatlakozását késte le.
Fotó: PÁL EDIT ÉVA

Ha azt hiszed, hogy csak Frankfurtban eshet meg, hogy repülőjegyet veszel és a felülés előtti utolsó kapunál azt mondják, neked, hogy: bocsi, de te már nem férsz fel, tévedsz. Megtörténik Marosvásárhelyen is, és kompenzálnak ugyan, neked autóba kell pattanni és hazajönni. Ez történik, ha van jegyed, de nem férsz fel a repülőre:

Egy udvarhelyi olvasónk keresett meg minket még június 30-án, hogy nem engedték fel a Marosvásárhelyről Budapestre tartó Wizz Air járatra. „A történet a következő: fél óra késés után megtagadták velem együtt tíz utas felszállását a járatra, azzal indokolva a döntést, hogy kisebb gép jött, ami már megtelt, mi meg nem férünk fel rá. Mindemellett azt mondták, hogy még 10 embert így is le kell szállítaniuk, persze ezt egyikünk sem látta” – áll a szerkesztőségünkhöz eljuttatott üzenetében.

Tovább kutakodva a járattal kapcsolatban egy másik utas Facebook-bejegyzését is megtaláltuk, ami így szólt: „A Wizz Air légitársaság nagyot alakított! Kisebb gépet küldtek, mint az utasok száma, a szülők a gyerekeket az ölükben kellett, hogy tartsák annak ellenére, hogy ki van fizetve a gyerekek jegye és így is 3 utas lemaradt a gépről, mert nem volt több hely.

Megkerestük a légitársaságot, de hiába kérdeztük, hogy hány utas nem fért fel végül a járatra, és hogyan dőlt el, hogy kinek nem lesz helye,

válaszukban nem tértek ki erre.

Olvasónk elmondása szerint azokat nem engedték fel a gépre, akiknek a járat huszonkilencedik sorától hátrébb szólt a helyük. Ahhoz, hogy ne a rendszer osszon be és helyjegyet foglalj, egy 107 lejes felárat kellett fizetni.

„A június 30-i W6 2486-as számú, Marosvásárhelyről Budapestre közlekedő Wizz Air járatot eredetileg üzemeltető Airbus A321-es típusú repülőgépet technikai okokból  le kellett cserélni. A légitársaság azonnal – egy Airbus A320-as típusú – pótrepülőgépet állított szolgálatba, melynek utasbefogadó képessége sajnos alacsonyabb volt az eredetileg tervezett repülőgépénél. Bár a WizzAir rendelkezik az iparág egyik legfiatalabb és egyik legmodernebb repülőgépflottájával, a repülési csúcsidőszakokban előfordulhatnak olyan esetek, amelyek fennakadást okoznak” – áll a Wizz Air válaszlevelében.

Írják azt is, hogy: „a maihoz hasonló sajnálatos helyzetek egyik fő oka, hogy a repülőgépgyártók nem képesek olyan gyorsan kiszolgálni a légitársaságok megrendeléseit, mint ahogyan azt az utasok számának bővülése azt indokolná. Ez egy iparági probléma, amely érinti a Wizz Airt is. Jelenleg a légitársaság 114 modern, az Airbus A320-as családba tartozó repülőgépet üzemeltet – melyek közül három, a jelenleg elérhető legmodernebb egyfolyosós Airbus A321neo típusú repülőgép- és a közelmúltban további 273 darab, magas utaskapacitással rendelkező, rendkívül modern gépet rendelt, hogy képes legyen kiszolgálni az egyre növekvő utazási igényeket. A légitársaság mindent megtesz a jövőbeni fennakadások elkerülése érdekében. Érintett utasainktól őszintén elnézést kérünk az okozott kellemetlenségért”.

A légitársaság válasza szinte tökéletesen megegyezik azzal, amit az index.hu szerkesztőségébe juttattak el, amikor 50 utas nem fért fel a Frankfurtból Budapestre induló járatra.

„Kitöltettek egy kompenzációt igénylő nyomtatványt,

és azzal utunkra engedtek, anélkül, hogy alternatívát ajánlottak volna fel a probléma megoldására” – írta az egyik utas, aki szerint ez azért is aggasztó, mert „volt, aki hotelfoglalást kellett, hogy lemondjon miatta, volt, aki dolgozni nem tudott menni, és volt olyan is, aki a csatlakozását késte le mindezek miatt”.

A Wizz Air légitársaságtól megtudtuk, az érintett utasaikat a hatályos jogszabályoknak megfelelően kártalanítják. Több opció közül választhatnak a járatra fel nem férő utasok. Lehetséges, hogy a Wizz Air ingyenesen átfoglalja őket egy másik járatra. Ebben az esetben étkezést, és ha szükséges, szállást is biztosít neki, illetve az utasok számlákkal bizonyított kiadásait „ésszerű mértékig megtéríti” a légitársaság. Az utasoknak lehetőségük van visszaigényelni a jegy ár 100%-át, vagy amennyiben az utas Wizz Air számlájára kéri a jóváírást, úgy az eredeti jegy árának 120%-át írják jóvá számláján. Utóbbi két esetben az utasoknak maguknak kell megszervezniük és megoldaniuk a célbajutást.

Olvasónk megerősítette, a légitársaság felajánlotta a kompenzációt: ha a WizzAir számlájára, tehát további utazásokra kéri az összeget, 120 százalékban térítik meg, plusz 300 eurót kap, ha pedig saját számlájára kéri, a jegyár mellett 250 eurót kap.