Nem éri meg kimaradni a népszámlálásból

A városházán este 8 óráig működik az összeírópont, ahová azokat várják, akik nem töltötték ki online a népszámlálási kérdőívet, illetve a számlálóbiztos sem járt náluk, vagy nem találta őket otthon – emlékeztet a határidő közeledtével a polgármesteri hivatal.

A népszámlálás eredeti határidejét egy héttel meghosszabbították, így július 24-ig, vasárnapig tart a személyes lekérdezési időszak. A számlálóbiztosok a városházán minden nap 8–20 óra között várnak, az Orbán Balázs utca 96. szám alatti új népházban már bezártak.

Az adatokat állampolgárságtól függetlenül minden olyan személytől gyűjtik, akinek a népszámlálás referencia-időpontjában szokásos tartózkodási helye Romániában volt, és legalább 12 hónapja Romániában élt, vagy szándékozott élni. A népszámlálás referencia-időpontja 2021. december 1., és az összegyűjtött adatoknak az akkori helyzetet kell tükrözniük, mutat rá az INS.

A hatóságok ugyanakkor felhívják a figyelmet, hogy a népszámláláson való részvétel kötelező, az adatok szolgáltatását megtagadó személyek 1000 és 3000 lej közötti bírságot kockáztatnak, amelyet a helyi rendőrség vethet ki.

Székelyudvarhely nyilvántartott lakosságának 88,3%-a vett részt eddig a népszámlálásban, tudtuk meg a városházától.