Nem engedik ki Dragneát a börtönből

Jogerősen elutasította csütörtökön a bukaresti törvényszék Liviu Dragnea szabadlábra helyezési kérelmét, írja az Agerpres. A volt PSD-vezér két évet töltött le három és fél éves börtönbüntetéséből, amelyet a Teleorman megyei gyermekvédelmi igazgatóságnál történt fiktív alkalmazások ügyében kapott.

Az ügyész a feltételes szabadlábra helyezés ellen azzal érvelt, hogy Dragneát szankcionálni kellett a börtönben, miután bírálta az ellene hozott ítéletet. Az ügyvéd ezzel szemben kifejtette, nincs bizonyíték arra, hogy Dragnea nem fogadta volna el az ítéletet, és védence a szabadlábra helyezés minden feltételének eleget tesz: megfelelő magatartást tanúsított, szorgalmasan dolgozott és letöltötte büntetése kétharmadát.

Dragnea visszaélésre panaszkodott a börtönvezetés részéről, mert megvonták a munkához való jogát. Elmondása szerint ez azért történt, mert beszélt egy olyan személlyel, akivel egyébként jóváhagyták a kapcsolattartást. Dragnea online interjút adott volt tanácsosának, Anca Alexandrescunak, aki a Realitatea Plus televízió munkatársa.

Elsőfokon április 27-én a bukaresti 5. kerületi bíróság utasította el Dragnea feltételes szabadlábra helyezési kérelmét. Az akkori döntés indoklása szerint Liviu Dragnea kitöltötte ugyan büntetésének kétharmadát, ami a feltételes szabadlábra helyezés előfeltétele, de nem adta szilárd bizonyítékát annak, hogy megjavult.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) volt elnökének legközelebb augusztus 27-én lesz joga kérelmezni feltételes szabadlábra helyezését.