Nem lehet csak úgy odalátogatni a gyereknapra!

fotó: archív

Már hétfőn, május 31-én elkezdődik a városi gyermeknap kétnapos programja. A Szent István teremben kétszer is hallható Bárcsak lenne nékem hegedűm… című, oktatási jellegű hangverseny. A Legato Egyesület és a Székelyföldi Filharmónia sajátos, nevelő jellegű hangversenyét az 5 és 10 év közötti gyermekeknek ajánlja. Lesz benne szóbeli magyarázat, a hallgatósággal párbeszéd, hangzó példák, összehasonlító zenehallgatás a hallásfigyelem koncentrációjára, illetve zenei elemek modellezésére irányuló tevékenység azzal a céllal, hogy a közönséget aktívan bevonja az előadásba.

A hangverseny karmestere Toadere Kovács Dalma. Fellép a Székelyföldi Filharmónia vonósötöse: Sófalvi Emese, Sebők Erzsébet, Bugarschi Milan, Kováts István és Hadnagy László. A hangverseny ingyenes, de a részvétel feltétele – a járványügyi szabályok értelmében – az előzetes regisztráció, a 16 órától kezdődőre ide kattintva, a 17 órától kezdődőre pedig ide kattintva lehet regisztrálni.

Június 1-én, kedden délelőtt

a program a városháza udvarán folytatódik. 10 órától a Sétáló Bábszínház A Sosemnevető király című darabját adja elő, amelynek főhőse a szomorúság fejedelme, akinek egy szörnyű mulasztás terheli a lelkét: fiatal korában, amikoris megadatott neki a hétfejű sárkánnyal való találkozás, királyunknak mindössze három fejet sikerült begyűjtenie. A befejezetlen dolgok persze csak addig kísértenek, ameddig a korsó fiatalító vízért jár a kútra, és a Rézfánfütyülő Rézangyal elrejtett fütyülőjére rá nem talál – írják a darabról a szervezők

11 órától P. Buzogány Árpád költő gyermekverseiből olvas fel, majd 12 órától ZeneKörút Meseországban című Kádár Zoltán János előadásra várják a kicsiket. Aki erre a vonatra felszáll, akár kicsi, akár nagy, olyan utat járhat be az előadóval, ahol a mesebeli helyszíneken kedves mesehősökkel és érdekes hangszerekkel találkozik a mesés zenebona során – írják az eseményben.

A délelőtti gyermeknapi programokra itt lehet regisztrálni.

A délutáni programot

szintén a Sétáló Bábszínház kezdi, ezúttal a Vitéz Bakarasznyi János című előadással. Ennek főhőse egy pöttöm legényke, óriásokra jellemző önbizalommal. Ő a tűztolvaj, akinek vitézség a kenyere és világmegváltás a mestersége. Ő Jankó, a szerethető hencegő, a szemfényvesztés szakembere. A hangszerek pedig csábító lidércek, csodákra képesek.

17 órától Nagyálmos Ildikó költő olvas fel gyermekverseiből, majd 18 órától ismét Kádár János Zoltán zárja a programot Zene szárnyán, túl az Óperencián című előadásával. „Utaztál már szivárvány színű Krampusz pilotával? Csatoljátok be az öveket, kicsik és nagyok, mert Meseországban kanyarogva sok érdekes helyszínt látogatunk meg, ahol zenével csalogatjuk elő a mesehősöket, és kertészkedés mellett még lóversenyen is részt veszünk, amit muszáj lesz megnyernünk, főleg akkor, ha medvék kergetnek, és a legcifrább hangszerek is előkerülnek. Mire visszaérkezünk, mindenki megtudja magáról, képes varázsolni” – ezzel kecsegtet az előadás leírása.

A délutáni gyermeknapi programokon való részvételi szándékot ide kattintva lehet jelezni.

A szervezők arra kérik a szülőket, hogy a meghirdetett programok közül csak egy blokkot (vagy a hétfői programok közül, vagy a keddi programok közül egyet) válasszanak gyermekeik számára, hogy a korlátozások ellenére minél több gyermek részesüljön a városi gyermeknap programkínálatában.

A könyvtár is kiveszi a részét a gyereknapozásból:

június 1-jén szeretettel várják a gyerekeket és szülőket különböző foglalkozásokra. Lesz papírszínház, amire 7 éves kortól várják a gyerekeket hétfős csoportokban: 10, 12, 14 és 16 órától. A papírszínház egy japán mesemondó módszer volt a XII. században. Lényege abban ragadható meg, hogy egy szóban előadott történetet az előadó papírlapokra festett képek segítségével tett szemléletesebbé.

A hét évnél idősebbek a quilling technikát is elsajátíthatják. Ezzel a technikával papírcsíkok feltekerésével és leragasztásával térhatású képeket lehet készíteni. 10 óra 30 perckor, 15 órakor kezdettel egy-egy 12 fős csoportot várnak.

Egy picit nagyobbakat, 10 éven felülieknek szól a 11, 13 és 15 órától meghirdetett szintén hétfős csoportoknak szóló Virtuális világ elnevezésű program. Szintén nekik szól a digitális planetárium. 10, 11, 12, 13, 14, 15 és 16 órától egy-egy 7 fős csoport ismerheti meg a csillagos égbolt jelenségeit, az égi jelenségek hátterében húzódó természeti törvényeket. A tíz évnél idősebb gyerekek ugyancsak hétfős csoportokban a földrengés-szimulátort is kipróbálhatják 10, 11.30, 13.30 és 15.30 órától. Ugyanez a korosztály a nyomdatörténetről is tanulhat ugyanekkora csoportokban egész nap. 3D animációs filmet is vetít nekik a könyvtár 11, 13 és 15 órától. Csoportonként 15 személyt várnak a vetítésre.

A legkisebbek gyerekeket kerekítő foglalkozásra hívják kísérőjükkel 12 fős csoportokban 10, 11 és 15.30 órától.

A járványügyi helyzet miatt a helyek száma nagyon korlátozott, a könyvtár ezért arra kér minden érdeklődőt, hogy a gyermeknapot megelőző napokban menjen be az intézménybe és jelentkezzen a kívánt programokra.