Nem csak túlélte, csontja sem törött

Egy harmincéves férfi szenvedett balesetet siklóernyőjével Máréfalva területén – közölte csütörtök délután a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU). Az áldozat eszméleténél volt, stabil állapotban szállították mentővel a székelyudvarhelyi kórházba.

Fotó: Koncz József személyes archívumából (Facebook)

A mentőszolgálat orvosigazgatója úgy tudta, egy forgószél gyűrhette össze az ernyőjét, és körülbelül tízméteres magasságból esett le. A védőfelszerelésnek köszönhetően sem gerincsérülést, sem törést nem szenvedett, csupán jobboldalt a mellkasán és alhasi tájékon érte ütés, illetve a bal csípőjét fájlalta, a fején is megúszta horzsolással – mondta dr. Domokos Iván.

Az ISU szóvivője később 34 évesre pontosította a férfi korát, és kérdésünkre tisztázta, hogy a mentőt nem ő maga hívta, hanem feltehetőleg egy szemtanú, vagy egy kolléga a csoportból, akikkel együtt lehetett.

Siklóernyős körökből tudtuk meg, hogy egy székelyudvarhelyi fiatalemberről van szó, aki kérésünkre el is mesélte,

hogyan történt a baj.

Hárman mentünk ki a Fenyédi Lázra, a prognózis déli szelet írt, de a valóságban inkább nyugatinak tűnt. A haverom arra ment, én megnéztem a Láz déli oldalát, amelyik Máréfalvára néz. De nem jött be a számítás, rossz oldalra kerültem. Turbulencia alakult ki, dobálta az ernyőt jobbra-balra, egyből tudtam, hogy rossz helyen, rossz időben vagyok, gyorsan kerestem egy leszállót. De kábé 15 méterre a talajtól kaptam egy csukást, amikor a nyomás eltűnik a szárnyból. Olyan lesz, mint egy bevásárló szatyor: nem repül, hanem fütyög. Ettől spirálpörgésbe kerültem, s egy pillanat alatt koppantam a földhöz a domb alján – avatott be Koncz József (becenevén Bogyó), akit a kórházi ágyban fekve értünk el telefonon.

Szerencséjére látta őt egy srác Máréfalváról, aki krosszmotorral a segítségére sietett, ő hívta a mentőt.

Beszélni sem tudtam, csak hörögni, gondolom, levegő szorult a tüdőmbe. Nem voltam abban az állapotban, hogy magam hívjam a mentőt.

Ahhoz képest, hogy mi történt, jól vagyok.

Biztos, hogy sokat számít a protektor, a hátamon semmi sérülés nem történt, de mivel oldalt érkeztem, a bordáimat nagyon megütöttem, a csípőmben elmozdulhatott valami, a bal lábamat csak fájdalmakkal tudom felemelni. A fejem egy bokor karcolta össze. Csodával határos módon nem törött el semmim sem, pedig 40-50 km/h-s lehetett a becsapódás sebessége – mondta el az állapotáról. „Ha minden jól megy”, hétfőn kiengedik a kórházból, de még néhány vizsgálatra szükség van, nehogy belső vérzése legyen.

Az őrangyalom nagyon fogta a kezem. Két ismerősöm halt meg ilyen helyzetben, én megúsztam törött csont nélkül. Arra sincs időd, magasságod, hogy korrigáld vagy mentőernyőt húzz. Ez pilótahiba volt, nem a sportág olyan veszélyes, én mentem rossz helyre, az én hibám. Kell tanulni belőle, de nyomom tovább – vonta le a tanulságot Bogyó, aki évek óta űzi már ezt a sportot.