Sárga vagy zöld?

fotó: GÁL Előd

Hargita megye 438 tanintézményéből 376-ban a zöld forgatókönyv, 62-ben a sárga szerint indítják az új tanévet, piros nincs közöttük – közölte a prefektusi hivatal a megyei sürgősségi helyzetek bizottságának szeptember 10-ei, csütörtöki döntését.

Tizenegy település 62 oktatási intézményének egy részében a fertőzések száma miatt kötelező a sárga forgatókönyv alkalmazása, ilyen Csíkszereda, Csíkcsicsó, Csíkszentmihály, Csíkrákos. A hétfőn még sárga Gyergyószárhegy időközben kizöldült, csökkent a fertőzöttek száma, ezért ott is zöld forgatókönyv szerint indulhat szeptember 14-én az oktatás – tudtuk meg Adrian Pănescu prefektusi szóvivőtől.

Habár Udvarhelyszék zöld zónának számít, három székelyudvarhelyi intézmény is a sárga forgatókönyv mellett döntött: Székelyudvarhelyen a Cimbora ház, a Marin Preda középiskola és az Eötvös József szakközépiskola. Utóbbi kettőnél az igazgatók azt mondták, hogy megoldódni látszik a távolságtartási probléma, így visszazöldülhetnek a tanévkezdésre.

Szentegyházán és Székelykeresztúron a gyerekfoglalkoztató központok, utóbbi településen az Orbán Balázs Gimnázium, a Mesevár napközi és a fiatfalvi Ugri-bugri napközi döntött a hibrid oktatás mellett. Más intézmények a zöld forgatókönyv szerint működnek.

Ugyancsak önként választotta a sárga besorolást a gyergyószentmiklósi Százszorszép és a Csillagszem napközi. Az ottani, a balánbányai és a maroshévízi gyerekfoglalkoztató központok, a csíkszentdomokos Márton Áron iskola, a maroshévízi Sfântu Ilie iskola is félig online tartja az oktatást.

A települések és a hozzájuk tartozó tanintézmények besorolása hétről hétre változhat, a koronavírusos esetek számának függvényében. A prefektusi szóvivő tájékoztatása szerint ezentúl nem hétfőnként, hanem csütörtökönként frissítik a besorolásokat, illetve azonnal színt váltanak ott, ahol hirtelen, egyik napról a másikra alakul ki gócpont.

A tanévkezdésre vonatkozó forgatókönyv megállapításához az elmúlt 14 napban jegyzett, ezer lakosra számított új esetek számának összegét veszik figyelembe.

Zöld zónában (0-1 eset) a tanítás az óvodákban és iskolákban a gyerekek teljes létszámú részvételével zajlik az osztályteremben, a megfelelő járványügyi óvintézkedések betartásával.

Sárga zónában (1-3 eset) szerint az óvodások, elemi osztályosok, nyolcadikosok és tizenkettedikesek egyszerre és teljes létszámban, a többi diák csoportokra osztva, felváltva vesz részt fizikailag az osztályban zajló tanórákon.

Vörös zónában (3-50 eset) minden egyes óvodás és diák on-line tanításon vesz részt.