Nem csak koszorúval emlékeznek meg a Colectiv-tűzről

A Colectiv-tragédia ötödik évfordulóján, pénteken koszorúzással emlékezik meg a szerencsétlenség áldozatairól Klaus Iohannis államfő, és egyúttal kihirdeti azt a törvényt, amely élethosszig tartó ingyenes orvosi ellátást biztosít a tűzvész sérültjeinek.

A 2015. október 30-án 64 halottal és mintegy 160 sebesülttel járó tűzvész a Colectiv nevű szórakozóhelyen egy rockkoncert közben történt, és egy pirotechnikai malőr okozta, amelytől lángra kapott a mennyezet hangszigetelése, és a lehulló daraboktól csak tovább terjedt a tűz.

Az áldozatok nagy száma azonban a szórakozóhely hiányos tűzvédelmi rendszerének köszönhető, ugyanis a kitört pánikban gyakorlatilag halálra taposták egymást a menekülők a szűk kijáratnál, és a bent rekedtek füstmérgezést kaptak, súlyos égési sérüléseket szenvedtek. Ráadásul a bukaresti kórházak nem voltak felkészülve ilyen sok sebesült kezelésére.

A felelős személyekre kiszabott büntetésekről itt írtunk korábban. Az ügyről készült dokumentfilmet Románia két kategóriában is jelölte az Oscar díjra.