Nem büntetheti az RMDSZ az udvarhelyi bölcsiseket!

Egy napon a tanító néni, nekem a legjobb, aki tavaly óta önkormányzati képviselő, azt mondta, hogy jövő héttől lesz uszoda, tanulunk úszni. Meg is bokrosodott a III. D osztály mind a 35 anyukája, hogyan szerezzék be a vásárlási listán tündöklő úszósapkát 1992 telén Székelyudvarhelyen. Honnan-honnan nem, édesanyám szerzett valahonnan egy gyönyörű smaragdzöld úszósapkát, amiben úgy néztem ki, mint egy kőrózsa. Azóta is úgy úszom, mint a kő. A sapka is mintha új lenne.

Megépül valaha az Orbán Balázs iskola tornaterme?

A tornaterem meg nem építésének több évtizedes története »

Ez nagyjából ugyanakkor történhetett, amikor eldöntötték, hogy az Orbán Balázs Általános Iskolának kell egy tornaterem.

Közel 30 évvel később, 2021-ben itt toporgunk nagypénteken a negyedikes kislányommal egy építőtelepen, és várjuk, hátha sikerül politikusainknak a politikusainkat meggyőzni, hogy kerítsenek vaegy lejt az iskola sporttermére. A sajtó elől eléggé titkolt eseményre véletlenül sikerült eljutnom, a politikusok legnagyobb csodálkozására, és a kislányom legnagyobb bánatára, épp arra jártunk.

– Gyere, gyere – mondta két sípolás közt a forgalmat irányító helyi rendőr a bizonytalankodó autósnak. A városvezetés már vigyázzban áll az iskola előtt. Mit adhatnak át, töprengek.

Antal Lóránt szenátor, Szabó Sámuel beruházási igazgató, Cseke Attila fejlesztési miniszter, Bíró Barna Botond megyei alelnök, Gálfi Árpád polgármester, a második sorban pedig Zakariás Zoltán parlamenti képviselő
fotó: Pál Edit Éva

Úgy tűnik, az RMDSZ vezérkara hazajött Bukarestből húsvétra, és felbolydítja a teljes erdélyi magyar helyi közéletet meg sajtót azzal, hogy munkalátogatásokra mennek a nagyhéten. Az is igaz, hogy nemrég szavazták meg az országos költségvetést, még épp a helyi költségvetés elfogadása előtt állunk, most kell kérni, most kell ígérni, hogy bele lehessen a helyibe foglalni. És ezt úgy lehet a legjobban megtenni minél kevesebb nemkívánatos visszhanggal, hogy olyan időpontot választunk, amikor egyéb teendői miatt nem figyel oda rá a nyilvánosság.

Ezek forognak a fejemben, miközben két sárkupac között egyensúlyozok. Mert hallani sokat nem hallok abból, amit politikusaink beszélgetnek. Erősen halk a kérés, és halk az ígéret is.

Egyesek kaptak, de kaphatnak-e a kettesek is?

Cseke Attila fejlesztési miniszterrel Szabó Sámuel, a polgármesteri hivatal beruházási osztályának vezetője (a tanító néni férje) tudatja, hogy a megváltozott technikai paraméterek miatt – az ingoványos talaj megtámasztására volt szükség – mintegy 35 százalékkal megnőttek a beruházás költségei.

Felvonult a párt médiacsapata, számtalan fotós, filmes, de sajtósokat nem láttunk

Kérdéses az, hogy lesz-e lehetőség a helyi fejlesztési projektek 1-es fázisához hasonlóan a 2-es fázis költségvetését is megnövelni, amelyből a tornatermet finanszírozta a fejlesztési minisztérium.

Ez a kiegészítés a PNDL 1 esetében 200 millió eurót jelentett, a 2-esnél legalább ötször ekkora összegről lenne szó. Részünkről világos, hogy adódhatnak finanszírozási gondok: felmentek a fizetések, anyagárak időközben, és közbejöhettek váratlan problémák bólogat a felvetésre a miniszter.

A megyei alelnök is itt toporog: Bíró Barna Botond megjegyzi, hogy Udvarhelyszéken nagyon sok település ebbe a helyzetbe került. A hat százalékos jövedelemadó-visszaosztásból igyekeznek a megyei önkormányzatnál a településeknek segíteni, áthidaló megoldást találni. Erről a következő tanácsüléseken fognak dönteni, jövő héten pedig a polgármesterek munkareggelijén is beszélnek erről szól oda Gálfinak. „Mivel Udvarhely számára ez most prioritás, javasolni fogom, már az első tanácsülésen kerüljön napirendre”.

Hozzáteszi: jövő évben lesz nagyon fontos, hogy a költségvetési keretet megnöveljék, mert nagyon sok környékbeli önkormányzat nem fogja tudni finanszírozni a plusz költségeket, és befejezni a határidős projekteket. A térségben pedig sokkal több település pályázott a PNDL 2-es szakaszában, mint az 1-esben.

Nem akarjuk úgy lezárni a programot, hogy nem fejeződött be a beruházás, mert akkor vissza kell adni az állami finanszírozást, ebbe a helyzetbe pedig nem akarjuk hozni az önkormányzatokat nyugtatja meg a helyi vezetőket Cseke Attila, miközben elered az eső.

A tornaterem a fejlesztési minisztérium helyi fejlesztési programjának kettes fázisában van, meg kell nyitni országos szinten a plusz finanszírozási lehetőségeket, ez meglesz, viszont ennek a pénzügyi hátterét ma nem tudjuk biztosítani nyilatkozza az esemény végén a miniszter.

– A tornatermet egyébként 2022 végéig meg kell építeni, nincs gond, az ütemtervet tartja a város – dicsekszik kicsit Szabó Sámuel.

Bölcsődés lehet Udvarhely!

Pálfi Kinga alpolgármester is kap az alkalmon, a rózsaszín cipőjének ezzel annyi , a fejlesztési minisztérium által nemrég meghirdetett bölcsőde építési program feltételeiről érdeklődik. Elmondja, a város által működtetett bölcsődébe jelenleg 50-60 gyerek jár a járvány kitörése óta, a feltételek normális körülmények közt 75 gyereknek adottak, de az igénylések száma 100 fölött van így is. A bölcsőde mellett szól még, hogy úgy tűnik, évek óta enyhe növekedés tapasztalható Székelyudvarhelyen a születések számában, bár a tavalyi év csalóka amiatt, hogy nagyon sokan Csíkszeredában jöttek világra.

A bölcsőde nem csak Székelyudvarhelynek, hanem a környékbeli kisgyermekes családoknak is megkönnyítené az életét, amennyiben a szülők a városban dolgoznak hangsúlyozza az alpolgármester.

Megtörténhet, az RMDSZ politikusai megérthetik ebből, hogy az RMDSZ által vezetett környező községek is nyerhetnek ezáltal. És ha megfordul az arány, lenne mit átalakítani idősek otthonává, amiből szintén hiány van, és ez aztán tényleg közvetlen hatással lenne a szavazóbázis-növelésre gonoszkodom magamban.

Mit szólnál egy ilyen bölcsődéhez?

Új bölcsődéket készül építeni a kormány, egy videóban be is mutatták a látványterveket »

Május végéig meglesz a megvalósíthatósági tanulmány, semmi különlegeset nem kérünk, csak, hogy az ingatlan legyen az önkormányzat tulajdonában a minták azok lesznek, amik megvannak már, válaszol Cseke Attila az alpolgármesternek.

Már van is egy elképzelés a város részéről, úgy gondolják, egy napközi épülete mellett lenne megfelelő, hangzik el a találkozón, de azt nem árulták el, hogy melyik mellett.

Egyeztetés alatt van a dolog, ezért még nem nyilvános – válaszolta kérdésünkre a szociális ügyekért és tanügyért felelős városvezető.

– Szerusz, Árpi! –

hasítja kettőbe a beszélgetést az érkező Kelemen Hunor hangja a háttérből.

Isten hozott, miniszterelnök-helyettes úr!

Azt kérdezték a tévénél, adáson kívül , hogy miért nem segítsük Udvarhelyet! Mondom, most jártatok nálam. Kérdezték, hogy mit kértetek. Mondom, mindent.

Így van, így van helyesel Gálfi, s előhozakodik a terelőút kérdésével. Aztán a 15. perc környékén átadnak egy-egy csomagot a minisztereknek, és már int is a szervező, hogy ideje továbbmenni.

Az esemény után a bölcsődével kapcsolatban Cseke Attila ígérte: „megfogalmazódott a helyi igény, úgy hallottam, megfelelő telek is van, várjuk a dokumentációt, az igénylést erre. A fejlesztési minisztériumnak megvan a költségvetési forrása, a bölcsődeépítés a legrövidebb távú igény, amelyben az RMDSZ kormányzata tud segíteni Székelyudvarhelynek”.

Mi van a tarsolyban?

Pálfi Kinga alpolgármestertől pedig utólag telefonon megtudtuk, a találkozón átadták az RMDSZ-es kormánytagoknak azokat a fejlesztési projekteket, amelyekben Székelyudvarhelynek sürgősen lépnie kell, és kormányzati forrásokra van szüksége, ilyen a tornateremé mellett az udvarhelyi terelőút kérdése is például. Ennek kapcsán felmerült a lehetősége annak, hogy ne kelljen bevenni az országos mestertervbe, ezáltal jelentősen leegyszerűsödne a bürokráciai folyamat.

A metropolisz övezet kapcsán pedig arra lenne szükség, hogy egyértelműsítsék a törvényeket, jelenleg két egymásnak ellentmondó jogszabály van érvényben, az egyik engedélyezi a nem megyeszékhelyeknek is, hogy metropolisz-övezetet létesítsenek a környező településekkel, a másik nem. Ez picit fellengzősen hangzik, de arról van szó valójában, hogy kistérségi együttműködést tegyenek lehetővé annak érdekében, hogy a közszállítást, a bicikliutakat stb. közösen tudják finanszírozni, közösen tudjanak pályázni a különböző projektekre a települések. Felmerült még a városi uszoda, a betervezett önkormányzati és műemléképületeknek a rehabilitációja, valamint a tömbház és iskolaszigetelések is, tájékoztatott az alpolgármester.

Együtt ülne fel Udvarhelyszék a nagy helyreállítási vonatra

Metropolisz övezetté alakulna Székelyudvarhely és a 30 kilométeres körzetében található települések, hogy könnyebben pályázni tudjanak az európai helyreállítási alapból elérhető összegekre. »

Arra a kérdésünkre, hogy a városvezetés érzi-e azt, amit a tévében adáson kívül Kelemen Hunortól kérdeztek, és ami a héten a kórháztámogatások kapcsán is többször felmerült  még hozzászólásokat megfogalmazó olvasóinkban is , hogy az RMDSZ bünteti Udvarhelyt, és előnyben részesíti vele szemben a megye „helyesen” szavazó városait, Csíkszeredát és Gyergyószentmiklóst ezt felelte:

Én úgy gondolom, hogy az RMDSZ nem büntetheti az udvarhelyi szavazóbázisát is. Udvarhely több éves, évtizedes lemaradást kell, hogy sürgősen behozzon. Nem is látom, konkrétan hogyan, csak azt látom, hogy sok munka van, nagyon sok mindent kell elindítani, de azt gondolom, ha ott állunk, és a mi részünket elvégezzük, ők is magyarok, ők sem mondhatnak nemet. Ezt tudom félév után is mondani, én sok bizalmat fektettem ma a bölcsőde projektbe, és Cseke Attila minisztert kifejezetten nyitottnak láttam a gondjainkra és terveinkre –  bizakodott Pálfi Kinga.