Nem biztató a Szejke SK helyzete, de bizakodnak

Fotó: SINKA-KIRÁLY LEVENTE

Ismét anyagi gondokkal küzd városunk kézilabdacsapata, a Szejke Sportklub, a játékosok április elején kapták meg januári fizetésüket. Ennek ellenére azóta a csapat kivívta a jogot, hogy jövőre a román első osztályban, a Bölények Ligájában bizonyíthassanak, és megnyerték a másodosztályos bajnokságot.

Az induláshoz való jog tehát megvan, arra voltunk kíváncsiak, az anyagiak megengednék-e a csapatnak a Bölények Ligájában való részvételt, de a fizetések késése arra enged következtetni, hogy a második ligás létet sem sikerült finanszírozni a városi önkormányzattól pályázati úton érkező forrásokból – ez tavaly 300.000 lej volt –, és a vállalkozóktól érkező támogatásokból.  

A polgármester és a képviselő ígérgetnek

A klub nem adta ki a februári és márciusi fizetéseket, erősítette meg portálunknak Sipos Lóránt, a csapat vezetőedzője, aki azt is elárulta, hogy Gálfi Árpád polgármester ígéretet tett arra, hogy elősegíti a pénzek behozatalát. „Ezen kívül semmi konkrétat nem tudunk, mielőtt elutaztunk volna, a polgármester azt mondta, hogy dolgoznak azon, hogy folytathassuk ezt az egészet, amit elkezdtünk. Ez a helyzet. Bizakodunk, hiszen ezért dolgoztunk, de minden nap és minden hét, amivel később kapjuk meg a fizetéseket, elbizonytalanít” – fogalmazott.

A polgármester a Ladányi László Zsolt RMDSZ-es parlamenti képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatón is megígérte, hogy keresik a megoldást. Négy-öt sportot, köztük a kézilabdát is szeretnék egy sportstratégia felállításával kiemelten támogatni, de ehhez három pillér kell: az önkormányzat és a támogatók mellett a kormányra is szükség van – mondta Ladányi, aki azt is bejelentette, Novák Károly Eduárd sportminiszter Udvarhelyre látogat, „nem üres kézzel, stratégiai javaslatokkal”. „Pontosan ez az alapja, hogy tudjunk egyfajta anyagi biztonságot teremteni. Remélem, a miniszteri látogatás után konkrét válaszokat tudunk adni erre a kérdésre” – felelték arra, hogyan lehet elkerülni, hogy ne történjen meg ismét az egy évvel korábbi blama, hogy azért nem jut a csapat előrébb, mert nem lehet előteremteni a forrásokat arra, hogy a Bölények Ligájában szerepelhessen.  

Gálfi Árpád és Ladányi László Zsolt közös sajtótájékoztatója, fotó: GÁL ELŐD

A három pillért a fiatalok sportnevelése kapcsán megteremtették a magyar kormány, a vállalkozók és az önkormányzat között 2018-ban, mondta Gálfi. A felnőtt csapat esetében is ezt szeretnék megteremteni, a magyar helyett a román kormányt bevonva, hiszen a Magyarországról Udvarhelyre előirányzott 441 millió forintot csupán az ifjúsági nevelésre lehet fordítani.

A klub vezetőségét is próbáltuk elérni,

hogy megkérdezzük, mennyi, és hogyan tevődik össze most a csapat költségvetése, a legfelsőbb osztályban való léthez mekkora költségvetésre lenne szükség, milyen lehetőségek vannak ennek előteremtésére, sikerül-e lehívni a tavalyi évben pályázati úton előirányzott 300.000 lejt, mire elég ez egyáltalán.

Győri István, a klub ügyvezető igazgatója sokszori megkeresésünkre sem vette fel a telefont, végül Buzogány Attilát sikerült elérnünk. Őt tavaly júniusban nevezte ki az önkormányzat, hogy képviselje a várost a csapat vezetőtanácsában Jakab Attila lemondása után, aki összeférhetetlenség gyanúja miatt nem töltötte be tovább a funkciót. Buzogány Attila telefonon csupán annyit mondott, nem szeretnének állást foglalni, amíg a költségvetést nem fogadja el a városi önkormányzat. 

Buzogány Attila, fotó: SZABÓ APOR

Jakab Attila akkori városmenedzsernek azért kellett távoznia, hogy elkerülve az összeférhetetlenséget, a város az egyesület alapító tagjaként direkt módon támogathassa a Szejkét. A direkt módon történő támogatás azonban nem történt meg, a Szejke a pályázati úton lehívható 300.000 lejjel maradt. Akkor 1.400.000 lejt osztott szét a város a különböző sportegyesületek között, az sem biztató, hogy idén ez az összeg még kevesebb.

Ennek ellenére is a csapat edzőjének szavaival élve: reménykedünk!