Nem bírta Katona ütéseit a dán, bedobták a törülközőt

Fotó: KOVÁCS ANDRÁS PÉTER

Újra ringbe szállt Katona Ferenc székelyudvarhelyi ökölvívó szombaton, december 17-én, ezúttal Bécsben a dán Kim Poulsen ellen, aki 30 győzelem mellett mindössze 5 alkalommal szenvedett vereséget profi pályafutása során.

Dobes Zoltán tanítványa nem ijedt meg, annyira nem, hogy miután az elsőben felmérte az erőviszonyokat, majd a másodikban nekirontott ellenfelének, a negyedikben sorra vitte be a fejre mért, tiszta ütéseket, egészen addig, amíg Poulsen edzője bedobta a törölközőt. „A pofám leszakadt, amikor bedobták” – mondja Katona, aki éppen hazafelé tartott, amikor elértük hétfőn telefonon.

Az első menet az övé volt, az tény. Úgy is beszéltük az edzőmmel, hogy az első 1-2 menetben nézzük meg, mit tud. Aztán az első menet után láttam, hogy nincs jobb kondija, mint nekem. Már a fogvédőt is kiköpte, amit általában akkor szoktunk, amikor nem bírjuk kondival, hogy arra a pici időre is meg lehessen szusszanni. Itt már tudtam, hogy nincs, amiért finomkodjak, lehet menni. A második menetben le is ütöttem, a harmadikban talán megint, de az is lehet, hogy az végigment teljesen, már nem is emlékszem. A negyedik menetben is földre vittem, ezután felállt, de már lógott a feje, ezért bedobták a törölközőt” – mesél.

Katonát párja és több barátja is elkísérte a bécsi gálára. Rajtuk kívül volt egy srác, aki éppen Bécsben kirándult, és amikor megtudta, hogy Katonának meccse lesz, ő is ellátogatott a gálára, illetve a helyszínen lévő magyar fotósok is biztatták. „Összejött egy kisebb szurkolótábor, ami nagyon sokat segített”.

Az azonban nem segítette, hogy a meccs előtt három nappal kötőhártyagyulladása lett, de – elmondása szerint – szerencsére a meccsen már nem akadályozta ez nagymértékben. A még az előző meccsen megsérült bordáját most is érzi, ezen kívül az öklén az egyik bog sérült meg, és egy kicsit felhasadt a szája, de „semmi komoly”, meséli.

A győzelem most extra motivációt jelent Katona számára, főként, hogy ezzel felkerült a top 400-ba a súlycsoportjában a 2019 aktív sportolót számláló világranglistán.

Egyelőre pihenés, jövőre meg az lesz a legfontosabb, hogy a lehető legjobb kondícióba kerüljön, „beállítsák a súlyt”, hiszen soknak tartja a 72 kilót, „ekkora termettel ekkora súlyt hordozni”, tette hozzá.