Nem állunk még készen az iskolai drogtesztekre

Ligia Deca oktatási miniszter szerdán kijelentette, hogy az iskolák nagy része jelenleg nem rendelkezik a drogtesztek elvégzéséhez szükséges infrastruktúrával, írják az Agerpresen.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozva a tárcavezető elmondta, hogy egy megfizethető országos tesztelési programra van szükség, és állami befektetésre a drogfogyasztás megelőzéséhez meg a drogfüggők kezeléséhez. Hozzátette, hogy az iskoláknak továbbra is a drogfogyasztás veszélyeinek elmagyarázása a fő feladata.

A tisztviselő hangsúlyozta, hogy a kábítószer elleni küzdelem hosszú, erőfeszítésekkel járó és többszereplős folyamat. Hogy mennyire, azt jól példázza Natalia Intotero családügyi miniszter egy szerdai marosvásárhelyi sajtóeseményen tett kijelentése, hogy a kábítószer-fogyasztók kevesebb mint 5 százaléka tud megszabadulni a függőségtől.

A tárcavezető az Európai Bizottság által finanszírozott Kendőzetlenül – A teljes igazság a kábítószerekről elnevezésű kampány nyitórendezvényén szólalt fel. Elmondta, hogy a kampány célja felhívni a 14 és 35 év közötti fiatalok figyelmét a kábítószer-fogyasztás és a függőség egyéb formáinak következményeire. Megjegyezte, hogy a drogfogyasztók mindössze 2-3 százaléka tud megszabadulni ettől a szenvedélytől, egy részük belehal vagy börtönbe kerül. Intotero hangsúlyozta, hogy a kampányban szerepet vállaló drogfüggő fiatalok a tapasztalataik megosztásával szeretnék felhívni a figyelmet a kábítószer-fogyasztás káros következményeire húsz romániai egyetemi központban.

A kiemelt kép illusztráció