Nem alkotmányellenes a gyerekpénz duplázása

A képviselőház augusztus 19-én döntő kamaraként elutasította a 2020/123-as sürgősségi kormányrendeletet, amely a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) megduplázása helyett annak többlépcsős emelését írja elő, a parlament így nem sértette meg az alaptörvényt, amikor elutasította a pótlék fokozatos emeléséről szóló sürgősségi kormányrendeletet.

A kormányrendelet értelmében a családi pótlék szeptembertől 20 százalékkal emelkedett, majd 2021-ben és 2022-ben is január elsejétől, illetve július elsejétől további 20-20 százalékkal emelkedett volna. A gyermekenkénti családi pótlék havi összege így két év múlva érte volna el az év eleji szint kétszeresét, a 300 lejt a két év feletti, illetve a 600 lejt a két év alatti, és a fogyatékkal élő 3 év feletti kiskorúak esetében.

A törvény az alkotmányossági kontroll után most az államfőhöz kerül kihirdetésre. Iohannis azonban több ízben élesen bírálta PSD-t, amiért parlamenti erőfölényét kihasználva “otromba populizmussal” fedezet nélküli költekezésre kényszeríti a kormányt, és a “választási osztogatás” abbahagyására szólította fel a parlamenti többséget.

Az államfő várhatóan – újabb óvással, vagy a parlamenttől alaposabb megfontolást kérve – késleltetni fogja a gyerekpénz azonnali megduplázását eredményező törvény kihirdetését.

Frissítés 17:42

Csütörtökön Ludovic Orban kormányfő kijelentette, a gyermeknevelési támogatás (gyermekpénz) megduplázását többlépcsős emeléssel fogják megvalósítani, a kormány korábbi döntésének megfelelően.

„A Nemzeti Liberális Párt (PNL) megduplázza a gyemeknevelési támogatást, de úgy, ahogyan azt eldöntöttük: öt lépésben; az utolsó növelés 2022 július elsején lesz. Egyelőre csak az alkotmánybíróság bejelentéséről van szó, várjuk az indoklást, majd annak függvényében eldöntjük, mit kell tennünk. Véleményünk szerint a gyermekpénz növelése prioritást jelent (…), azonban a növelést a gazdasági realitások, a büdzséforrások figyelembe vételével kell megvalósítani” – fejtette ki Orban Focşaniban tartott sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI, Agerpres